2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Az év Agrárembere 2016

2016. január 26. kedd • 09:24

Az Év Agrárembere döntősei: bemutatjuk Pásztor Andrást

Közeledik az Év Agrárembere Díj eredményhirdetése. Rövidesen kiderül, kik a kategóriagyőztesek, de a szavazás még javában tart a közönségdíjért. Hogy megkönnyítsük a voksolást, bemutatjuk az esélyeseket: ezúttal a Növénytermesztés kategória döntősét, Pásztor Andrást.


 

Pásztor András a Timári Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője, mellette 450 ha területen magángazdálkodóként is dolgozik. A Vetőmag és Szárító Kft. közel 3000 ha integrált gazdálkodását fogja össze. A számára nagyon fontos az összefogás, ez vezette őt a cég kialakításában, jelenlegi működésében és a civil életében is.

A cég 1995-ben alakult a környék gazdáit integrálva, segítve a környezeti és szaktanácsadásban és az inputanyagok biztosításában, valamint a gazdák azon műveleteit, amit ők nem tudnak megvalósítani (pl. talajmunkák, raktározás, szárítás, növényvédelem). Az integrációban a legjelentősebb a kalászos vetőmag alapanyag megtermeltetése és feldolgozása. Éves szinten 4,5 ezer tonna kalászos vetőmagot adnak el. A szegedi Gabonakutató Intézettel már 40 éves kapcsolatban vannak és aktívan részt vesznek a hazai búza vetőmag mind szélesebb körben történő elterjesztésében. Szervezi a nyíregyházai konzervgyárak számára a zöldborsó és csemege kukorica termelést. A saját és integrált területeken kukorica, hibrid-kukorica, napraforgó, repce termesztésének szervezésével is foglalkozik. A környékbeli állattenyésztőkkel is szoros kapcsolatot ápol, a Kft. újabban lucernát is termel, de szalma és csemegekukorica mellékterméket biztosít részükre, aminek ellenértékébe szerves trágyát kap a tápanyagutánpótláshoz.

A gazdálkodót örömmel tölti el, hogy a Timári Vetőmag és Szárító Kft. a legjobb 100 megyei vállalat közé is beválasztották, ő pedig megkapta a Fleischmann Rudolf és a Baross László díjat is munkája elismeréséül. A megyei agrárkamara növénytermesztési osztályvezetőjeként segíti a megye gazdálkodóit. Pásztor András és családja a falunapok szervezését és az egyházat is szívesen támogatja. Nemrég alakult a térségben egy roma futballcsapat, őket anyagilag is segíti a sikerek elérése érdekében.


agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.