2022.01.19., szerda , Sára, Márió

Az év Agrárembere 2016

2016. január 15. péntek • 10:40

Az Év Agrárembere döntősei: bemutatjuk Szakács Rolandot

A véghajrához közeledik az Év Agrárembere Díj: december végén a szavazatok és a szakmai zsűri döntése alapján minden kategóriából 3 jelölt jutott tovább a döntőbe. Rövidesen kiderül, kik a kategóriagyőztesek és a szavazás is tovább folytatódik a közönségdíjért. Bemutatjuk a jelölteket: ismerjék meg a fenntartható gazdálkodás kategória döntősét, Szakács Roland gyümölcskertészt!


 

Szakács Roland családjuk 150 hektáros gyümölcsösét vezeti Tiszadobon. Az AGRYA aktív szereplője, környezettudatosan vezeti a gazdaságát és igyekszik a legkorszerűbb technológiát követni.

Almát, meggyet, cseresznyét és diót termesztenek immár 25 éve, a terület egy részén biotermesztés folyik. A vállalkozást édesapja indította 1991-ben, Roland pedig kezdetben gyerekként segített, majd belenőtt a gazdaságba és most már ő felel annak legnagyobb részéért. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdaságban a legkorszerűbb technológiát követik a gépesítésben és a tápanyagutánpótlásban is.

Az elmúlt 2 évben közel 65 hektárt újratelepítettek, 30 hektáron diótermesztésbe fogtak és ezzel Roland szerint egyfajta generációváltás is történt a kertészetben. Roland fontosnak tartja a tudatos termesztéstechnológiát és tápanyagutánpótlást. Az ökológiai gazdálkodás elvei szerint gazdálkodnak és környezetkímélő szereket használnak a növényvédelemben. Az egész területükön csepegtető öntözést folytatnak és egy saját hűtőházat is üzemeltetnek, hogy ne legyenek kiszolgáltatva a változó piaci körülményeknek. Felvásárlóik a kereskedők és az ismertebb magyar feldolgozók, de nyitnak a lengyel,osztrák és német piac felé is.

Szakács Roland az AGRYA, azaz a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének országos alelnöke, részt vesz a Vidéki Kaland Programban is, mely során a vállalkozó kedvű érdeklődők eltölthetnek egy hetet a gazdaságokban, belekóstolva a mezőgazdaság mindennapjaiba. Emellett TÉSZ elnök, integrátorként igyekszik piachoz juttatni a gazdákat. Fontosnak tartja a sportot is: a Nyíregyházi Aqua Sport Egyesület alapítója, amely mintegy 200 gyerek úszás és vízilabda oktatását, versenyeztetését segíti.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.