2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Az év Agrárembere 2016

2016. január 19. kedd • 14:01

Az Év Agrárembere döntősei: ismerje meg Czakó Szabolcsot

Közeledik az Év Agrárembere Díj utolsó szakasza: december végén a szavazatok és a szakmai zsűri döntése alapján minden kategóriából 3 jelölt jutott tovább a döntőbe. A szavazás tovább folytatódik a közönségdíjért és hamarosan kiderül, kik lesznek a kategóriagyőztesek. Bemutatjuk a jelölteket: ismerjék meg a Fiatal gazda kategória döntősét, Czakó Szabolcsot!

Czakó Szabolcs agrármérnök, 7 éve gazdálkodik, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozik. A gazdálkodást a föld szeretetén keresztül közelíti meg, ahogy ő fogalmazott, érzelmileg motivált elsősorban.

Családjával 20 hektáron kezdett el gazdálkodni, ma már 300 hektárt művelnek Bugac és Kiskunfélegyháza közelében. A saját és bérlet terület fele gyep, másik fele pedig számtó, ahol kalászosokat, napraforgót, kukoricát, lucernát, muhart termeszt Szabolcs. Jelenleg 50 húsmarhát tart, de szeretné az egyedszámot 100-ra emelni. A marha mellett libával és mangalicával is foglalkozik.

Czakó Szabolcs János nagybirtokos családból származik, így érzelmileg is motivált volt abban, hogy olyan hivatást válasszon, amelyt ősei is műveltek. Saját földjeit több darabban vásárolta, ahol jó szakemberként első feladatának azt érezte, hogy azokat művelésre alkalmassá tegye. Azt vallja, a föld az első, utána következhet csak a termelés. Nagyon fontosnak tartja a technológia felkészültséget, illetve azt, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb módon gazdálkodjon.

Lehetőségei szerint igyekszik a környékbeli rászorulókat támogatni, akár tűzifával, akár munkával is. Támogatja a mezőőrük munkáját és lakóhelyét is közösségi munkával. Városi fiataloknak igyekszik bemutatni a gazdálkodói életet az Agrya Vidék kaland programjában.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.