2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Az év Agrárembere 2016

2016. január 22. péntek • 12:37

Az Év Agrárembere döntősei: ismerje meg Dr. Polgár Zsoltot!

Közeledik az Év Agrárembere Díj utolsó szakasza: december végén a szavazatok és a szakmai zsűri döntése alapján minden kategóriából 3 jelölt jutott tovább a döntőbe. A szavazás tovább folytatódik a közönségdíjért és hamarosan kiderül, kik lesznek a kategóriagyőztesek. Bemutatjuk a jelölteket, ezúttal az Agrárkutatás kategória döntősét, Dr. Polgár Zsoltot!


fotó: monitormagazin.hu

Dr. Polgár Zsolt a burgonyakutatás- és nemesítés megkerülhetetlen alakja, nyolc minősített és egy jelölt burgonyafajta nemesítésében vett részt. Az ő nevéhez kötődik például a balatoni rózsa, a katica, a démon és az arany chipke. Választott szakterülete sikerességért nagy elhivatottsággal dolgozik. Tudását és tudományos munkásságának eredményeit szívesen osztja meg másokkal, gyakran vesz részt hazai és nemzetközi szakmai rendezvényeken, bemutatókon, számos tudományos, és gyakorlati témájú publikáció szerzője.

Pályafutása kezdetén az ATEK Burgonyakutatási Osztályától egy egyéves szakmai továbbképzésen vett részt az MTA Szegedi Biológiai Központjában, ahol a burgonyanemesítésben alkalmazható biotechnológiai módszereket tanulmányozta. 
 Ezt követően a Biotechika Rt. Szegedi Laboratóriumában, majd az MTA SzBK Növényélettani Intézetében dolgozott növényi protoplaszt-tenyésztési, szomatikus hibridizálási és transzformációs technikák ki- illetve továbbfejlesztésén. 
 
 Visszatérve az Egyetemre a Burgonyakutatási Központban a biotechnológiai módszerek gyakorlati alkalmazásával folytatta munkáját. 
 1996-tól irányítja a Központ hagyományos nemesítési programját, melynek fő célja az alapkutatásban elsajátított biotechnológiai módszerek és eredmények hasznosítása a burgonyanemesítésben, új, minőségi, ipari feldolgozásra alkalmas, összetett rezisztenciájú fajták kinemesítése. 

 Fő kutatási területei közt szerepel a burgonya-genetika és nemesítés, biotechnológiai és molekuláris genetikai eljárások alkalmazása, a DNS alapú markerekre alapozott szelekció és a burgonya kórtan.

Dr. Polgár Zsolt felkért előadóként részt vesz az egyetemi graduális és posztgraduális képzésben, eddig 4 PhD hallgató fokozatszerzését segítette témavezetőként. 2014-től egyetemi tanári minőségben is segíti a hallgatók képzését. 1998-ban három évre elnyerte a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Büszke arra, hogy nyolc minősített fajta és egy fajtajelölt társnemesítője. Témavezetőként és közreműködőként szerepet vállal a Központ kutatási pályázatainak elkészítésében és azok teljesítésében. 2002-től a Burgonyakutatási Központ igazgatója, szakmai irányítója. Koordinálja a Központ 14 termesztésben lévő fajtájának fenntartását, vetőgumó-szaporítását, szervezi a fajták hazai és külföldi vető- és étkezési-burgonya termesztését, kereskedelmét. 2005-től részt vesz a hazai burgonyaágazat meghatározó képviseleti szervezetének, az Országos Burgonya Terméktanács és Szövetség vezetőségi munkájában.

2009-től tölti be a Pannon Egyetem Agrártudományi Kutatóközpont igazgató tisztségét, ebben az évben tüntették ki a „Pannon Egyetemért” érdemérem, nagy ezüst fokozatával is. 2011-ben Fleischmann Rudolf díjjal értékelték munkásságát. Tagja az európai és az amerikai burgonyakutatók szövetségének, vezetőségi tagja a Magyar Növénynemesítők egyesületének. Hobbija a borászat, a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend tagjaként fontosnak tartja a badacsonyi borok népszerűsítését.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.