2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Az év Agrárembere 2016

2016. január 18. hétfő • 13:05

Az Év Agrárembere döntősei: ismerje meg Szólláth Tibort

A véghajrához közeledik az Év Agrárembere Díj: december végén a szavazatok és a szakmai zsűri döntése alapján minden kategóriából 3 jelölt jutott tovább a döntőbe. A szavazás tovább folytatódik a közönségdíjért, ezért bemutatjuk a jelölteket: ismerjék meg a fenntartható gazdálkodás kategória döntősét, Szólláth Tibort!

Szólláth Tibor feleségével Szólláth Judittal együtt németországi termelési tapasztalatok alapján 1997 óta folytat példaértékű biogazdálkodást Hajdúnánáson. Bio gabonafélék és biozöldségnövények termesztését folytatják, termékeik eljutnak Európa legigényesebb biopiacaira is. A bioterületek által övezett, de a kor követelményeit biztosító, modern tanyán élnek. Szólláth Tibor közösségi ember, közéleti tevékenységét (korábban országgyűlési képviselő és polgármester) teljesen bio életszemlélettel (fenntarthatóság, környezet, méltányosság, gondosság) végzi. Hajdúnánás város mezőgazdasági területein is elindította a biogazdálkodást, amely a városi közétkeztetés igényeit szolgája ki.

Saját gazdaságában és az általa polgármesterként irányított Hajdúnánás város a biogazdálkodás szép példáit mutatja. Magasan képzett szakemberként a biogazdálkodás minden előírását példamutatóan betartja, és rendelkezik mindazon ismeretekkel, amely a biogazdálkodás körülményei között fellépő problémák kezelésére alkalmas. A termelésen túl a biotermékek rövid láncos forgalmazása már folyik, tervezett nagymértékű biotermék feldolgozása (akár készételek szintjére) olyan célkitűzés, amely példaértékű lehet más önkormányzatok számára is.

A családi gazdaság a térség zöldséges vetésforgóinak hagyományait megőrizve tervezi és végzi biogazdálkodását. Ősi genetikai alapokon nyugvó, de modern fajtáknak számító fajtahasználat jellemzi a gazdálkodást. A tanya környéki, saját ellátási célú zöldségtermelés és állati termék előállítás hagyományos fajtákra épül. Hajdúnánás város gazdálkodását is az érték őrzése jellemzi, őshonos magyar állatfajtákat tartanak, a tradicionális legeltetéses állattartás legjobb Hajdúnánási hagyományait őrizve. Értékteremtő és a biogondolkodási módot (helyi erőforrások bevonása) tükröz a helyi pénz és a "helyi termék a helybelieknek " gondolkodásmód.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.