2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Az év Agrárembere 2016

2016. január 24. vasárnap • 11:45

Az Év Agrárembere döntősei: ismerjék meg Varga Gyulát

Közeledik az Év Agrárembere Díj utolsó szakasza: december végén a szavazatok és a szakmai zsűri döntése alapján minden kategóriából 3 jelölt jutott tovább a döntőbe. A szavazás tovább folytatódik a közönségdíjért és hamarosan kiderül, kik lesznek a kategóriagyőztesek. Bemutatjuk a jelölteket, ezúttal az Élelmiszer-feldolgozóipar kategória döntősét, Varga Gyulát.


Több mint 20 éves tapasztalat, fejlődés, és kreativitás. Évről évre újabb és újabb tevékenységbe kezdett, melyek egyedülállóak, és nem utolsó sorban eredményesek is.

Varga Gyula a középiskolai tanulmányait állattenyésztőként végezte, aztán pályafutását műszakvezetőként kezdte. 1993-tól földműveléssel folytatta, és csak 7 év múlva vágott bele újra a tejelő tehenek tartásába. Ez fordulópont volt gazdaságának, hiszen a kezdőlétszám 20 állatból mára már 680 tehénre és szaporulatára fejlődött. 2012 óta stabil az állatlétszám. Jelenleg a megtermelt tej 1/3-át tudják feldolgozni a Győrvár Tej Kft-nél, amely részben saját tulajdon. A feldolgozott prémium minőségű tejtermékek a Dunántúlon kerülnek értékesítésre. Szívesen támogatja a diákokat is, tudja nagyon fontos a pályaválasztás, így csoportok látogatásával ösztönzi a fiatalokat a vállalkozásra és a mezőgazdaságra.

A Keszthelyi Egyetem hallgatói évente többször látogatnak el hozzá üzemlátogatásra, akiknek szívesen adja át tapasztalatait. Általános iskolásoknak ajánlott fel tejet annak érdekében, hogy a gyerekek megismerhessék a folyamatot, hogyan készül a túró vagy a sajt. Ezen kívül az öregek otthonába is többször adományozott tejtermékeket feldolgozóüzeméből. Ezek is azt bizonyítják, hogy fontos számára a társadalmi felelősségvállalás. Vállalkozásuk családi gazdaság, hiszen mindenki kiveszi belőle a részét, gyermekei még általános iskolások, de már most érdekli őket a mezőgazdaság.

Hazánkban a sok negatív hozzáállás ellenére Varga Gyula megmutatta lehet tenni, lehet vállalkozni, lehet termelni. A kitartó munka meghozta gyümölcsét, mára gazdaságáról elmondhatjuk, a vetőmagtól az asztalig termékpályán minden szinten tevékenykedik. A szántóföldi növénytermesztéstől a prémium minőségű tejtermékekig minden területen megállja a helyét. Az ötlet 4 és fél éve érlelődött, végül megvalósult. Tavaly indult helyi értékesítése, mely hamar nagy sikert aratott. Fontosnak tartja a jövő generáció útmutatását, így ahol tudja, segíti a fiatalokat, gyerekeket.


agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.