2021.11.27., szombat , Virgil

Az év Agrárembere 2016

2016. november 10. csütörtök • 13:28

Az Év Agrárembere: rövidesen szavazás, jelölni november 20-ig lehet!

2016-ban 11 kategóriában zajlik a megmérettetés. Az elmúlt hetekben sorra vettük a 2014-es és 2015-ös kategóriagyőzteseket; arra voltunk kíváncsiak, mi történt velük a Díj odaítélése óta. Ezúttal Kujáni Lászlóné Cser Olgát, a 2014-es Év Agráremberét kerestük fel.

Mint azt a latin idézet is mondja: Az alkotót az alkotása ajánlja. Persze nem lenne ember az ember, ha nem vágyna mások dicséretére, elismerésére. Ilyen jellegű elismerés létrehozására tettünk kísérletet 2014-ben először, amikor díjazni kívántuk az év agráremberét. Az Év Agrárembere Díj azt a célt szolgálja, hogy olyan gazdálkodókat, agrárszakembereket mutasson be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai. Az agrotrend.hu portál Az Év Agrárembere kitüntető díjjal azokat a gazdálkodókat tünteti ki, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal, elköteleződésükkel és kitartásukkal sokat tesznek a mezőgazdaságért, de a díj célja a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának, ilyetén teljesítményének elismerése, kiemelése az egész társadalom előtt.

Szerénytelenség nélkül mondhatjuk, hogy az elképzelés nagy sikerrel valósult meg! A díj egy presztízs esemény lett! Mind a résztvevők, mind a támogatók egyöntetűen úgy vélték, hogy e hiánypótló díj immáron harmadik kiírása elérte a célját. Széles körű figyelem kísérte mind a kiválasztás folyamatát, mind a nagyszabású gálarendezvényt, melyen végül 2014-es Év Agráremberét a kiírt 7 kategóriában megszületett győztesek közül Kujáni Lászlóné Cser Olga, 2015-ben pedig a 10 kategória győztesei közül Zsigó György nyerte! Egy díj rangja és hitelessége annál nagyobb, minél jobban meg tudja őrizni függetlenségét és valóban csak a teljesítményre fókuszál. Ezt még lehetne azzal fokozni, hogy a széles nyilvánosság aktív bevonása még inkább növeli a díj értékét. Az idei évben sem változtatunk ezeken a célokon! Sőt még inkább törekszünk a nyilvánosság elé tárni az agrárium értékeit, bemutatni az ágazatban tevékenykedő kiemelkedő és elismerésre méltó szereplőket.

Ennek érdekében 11 kategóriában várjuk a jelentkezőket:

 • Agrárinnováció
 • Agrárkutatás
 • Állattenyésztés
 • Agrárgépészet
 • Feldolgozó-élelmiszeripar
 • Fenntartható gazdálkodás
 • Fiatal gazda
 • Jövő agrárszakembere
 • Kertészet
 • Növényvédelem
 • Növénytermesztés

Az Év Agrárembere Díj részletes lebonyolításáról itt olvashat!

Kujáni Lászlóné Cser Olga évtizedes növényvédelmi tapasztalattal a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara alelnökeként részt vesz az agrár-környezetgazdálkodási támogatások szervezésében, a Kamra országos előrejelzésének megszervezésében. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnökeként részt vesz a szakmérnökök továbbképzésében, a képzés megszervezésében, valamint nemzetközi és hazai konferenciákon a szakma képviseletét látja el.

1977-től napjainkig a mezőgazdaságban dolgozik. Ezen időszak alatt volt főagronómus, növénykórtanos specialista, főiskolai adjunktus, valamint magánvállalkozások ügyvezető igazgatója. Saját farmjuk, a Kujáni tanya a szőlő- és gyümölcstermesztés bemutatógazdasága, rengeteg neves esemény színhelye. Tanösvényükkel és farmjuk bemutatásával gyermekeket örvendeztetnek meg.

A 2014-es Díj átvétele óta rengeteget fejlődött a tanösvény, hazai és külföldi csoportok, diákok, hallgatók, gyakorló szakemberek ismerkedhetnek meg a Kujáni tanyán az integrált termesztéssel, illetve növényvédelemmel.

Az általuk, családi vállalkozásban működtetett előrejelzési rendszerben kb. 3500 zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazda van, akik elsősorban az ő információik alapján látják el a növényvédelmi teendőket. Az értékesítésnél a növényvédőszer-maradék tekintetében nagyon szigorúak az előírások, így a rendszer nagy előnye, hogy a résztvevő termelők árui az élelmiszer-biztonságnak teljes mértékben meg tudnak felelni.

Idén tovább fejlődött a növényvédelmi előrejelző rendszer is, amiért Kujáni Lászlóné Cser Olga idén októberben innovációs díjat vehetett át Brüsszelben a COPA-COGECA (Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága és az Európai Unió Mezőgazdasági Szövetkezeteinek Általános Szövetsége) ünnepi rendezvényén. Az elismeréssel a szőlő és gyümölcs integrált növényvédelmi rendszerét díjazták, azaz azt a projektet, amelynek során rovar távcsapdákkal végzik a – kiemelten mediterrán – kártevők megfigyelését. A szakember most azon dolgozik, hogy meg tudják határozni a biofix-pontot is, és így már a kártevők első nemzedéke ellen hatékonyan tudjanak védekezni az előrejelzéseiket használó gazdálkodók.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.