2021.11.27., szombat , Virgil

Az év Agrárembere 2016

2016. november 03. csütörtök • 13:06

Fazekas: javult az ország környezeti állapota

A lakossági szemlélet formálásban elért eredmények is hozzájárultak ahhoz, hogy javult az ország környezeti állapota - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága ülésén.

A miniszter az éves meghallgatásán kiemelte, a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű akció az idén a korábbiaknál hosszabb ideig tartott, április 28. és május 1. között mintegy 190 ezer önkéntes gyűjtötte a települések környékén a hulladékot, mintegy 3 ezer tonnát. Megjegyezte: ez a kezdeményezés Európa legnagyobb ilyen típusú önkéntes mozgalma lett, az akcióban 2011-ben mintegy 400-500 helyszínen 35 ezer önkéntes, az idén 2240 helyszínen előzetesen 128 ezer önkéntes jelentkezett, végül a résztvevők száma elérte 190 ezret.

Fotó:MTI

Fazekas Sándor kitért arra, hogy a tárca kezdeményezése, a Fűts okosan! program a levegő tisztaságának javítását segíti. Hozzátette, 2016 szeptemberében lezárult a légszennyezettségi mérőhálózat eddigi legnagyobb eszközfejlesztése, a svájci-magyar együttműködésben megvalósult programban 1,8 milliárd forint értékben több mint 200 eszközt és két mobil mérőállomást vásároltak.

A tárca vezetője hangsúlyozta, a lakossági szemléletformálásban szerepet játszott az is, hogy az európai hulladékcsökkentési hét akció 2016-ban a csomagolási hulladék csökkentésére fókuszált. 2016. április elsejétől létrejött a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., tárcája a szakmai szabályozás kialakításában közreműködik. Úgy látta: az elfogadott hulladéktörvény módosítása a hulladékgazdálkodás korszerűsítését szolgálja, míg a folyamatban lévő termékdíjtörvény módosítása egyszerűsítéseket tesz lehetővé.

A miniszter meghallgatásán elmondta azt is, hogy Magyarországon az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) környezetpolitikai teljesítmény-vizsgálata 2016 végén kezdődik és 2017 elején fejeződik be, a folyamat koordinálására tárcaközi bizottságot hoztak létre.

A védett területek jobb állapotba kerülnek azzal, hogy 2023-ig újabb 100 ezer hektár területet állítanak helyre a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban (Vekop) és a Környezeti és energiahatékonysági operatív programban (Kehop) 34,4 milliárd forint felhasználásával.

Sikeresen lezárult a Paks II projekt környezeti hatásvizsgálati eljárása, az illetékes környezetvédelmi hatóság 2016. szeptember 29-én kiadta a beruházás első fokú környezetvédelmi engedélyét.

Sallai R. Benedek, LMP-s képviselő, a bizottság elnöke hozzászólásában elmondta, hogy szerinte korábban szerteágazóbban valósult meg a környezeti tudatformálás, továbbá felhívta a figyelmet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér okozta zajterhelésre, amely a helyiek életminőségét rontja, és szóvá tette a hazai gyepterületek visszaszorulását.

Turi-Kovács Béla fideszes képviselő, a bizottság alelnöke megfogalmazta, hogy a hulladékkezelésben bevezetett változások kedvező hatásai középtávon érződnek, fontosnak nevezte a vízháztartás megőrzését az éghajlatváltozás körülményei között is. Szerinte az iskolai alaptantervben mezőgazdasági ismereteket is oktatni kellene a környezettudatosság növelése érdekében.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.