2022.12.08., csütörtök , Mária

Az év Agrárembere 2016

2016. augusztus 16. kedd • 17:42

A hét témája: Kik voltak Az Év Agrárembere Díj kategőriagyőztesei 2015-ben? 1. rész

Rövidesen indul Az Év Agrárembere Díj 2016-os jelölési időszaka. Mielőtt a részleteket ismertetnénk, felidézzük, hogy kik nyerték meg 2015-ben a különböző kategóriákat. A visszaszámlálás elkezdődött!

Mint azt a latin idézet is mondja: Az alkotót az alkotása ajánlja. Persze nem lenne ember az ember, ha nem vágyna mások dicséretére, elismerésére. Ilyen jellegű elismerés létrehozására tettünk kísérletet 2014-ben először, amikor díjazni kívántuk az év agráremberét.

Az Év Agrárembere Díj azt a célt szolgálja, hogy olyan gazdálkodókat, agrárszakembereket mutasson be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai. Az agrotrend.hu portál Az Év Agrárembere kitüntető díjjal azokat a gazdálkodókat tünteti ki, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal és kitartásukkal sokat tesznek a mezőgazdaságért, de a díj célja az agráriumban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának és teljesítményének elismerése, kiemelése az egész társadalom előtt.

Széles körű figyelem kísérte mind a kiválasztás folyamatát, mind a nagyszabású gálarendezvényt, melyen végül a 2014-es Év Agráremberét a kiírt 7 kategóriában megszületett győztesek közül Kujáni Lászlóné Cser Olga, 2015-ben pedig a 10 kategória győztesei közül Zsigó György nyerte!

Egy díj rangja és hitelessége annál nagyobb, minél jobban meg tudja őrizni függetlenségét és valóban csak a teljesítményre fókuszál. S, ezt még lehetne azzal fokozni, hogy a széles nyilvánosság aktív bevonása még inkább növeli a díj értékét. Az idei évben sem változtatunk ezeken a célokon! Sőt, még inkább törekszünk a nyilvánosság elé tárni az agrárium értékeit, bemutatni az ágazatban tevékenykedő kiemelkedő és elismerésre méltó szereplőket.

Heteken belül indul a 2016-os Év Agrárembere Díj jelölési időszaka, azonban ezt megelőzően ismét bemutatjuk az előző év kategóriagyőzteseit. Elsőként az Agrárgépészet, a Kertészet és a Növénytermesztés kategória következik.

Agrárgépészet: Kustra Mihály

Kustra Mihály anno „a semmiből” kezdte mezőgazdasági pályáját. Sikere a becsületességgel és a pontossággal kezdődik, hitvallása szerint senkit nem szabad megrövidíteni, az a jó üzlet, ahol mind a két fél boldog! Ez a szemlélet pedig a követendő mintapélda.

Kukoricát, napraforgót, árpát, dinnyét, szóját, valamint az állatok miatt zabot is termesztenek. Saját szárítóval is rendelkeznek, próbálnak saját maguk megoldani minden munkát. Végzettségét tekintve aranykalászos gazda, számos gépkezelői jogosítvánnyal rendelkezik. 25 éve gazdálkodik. 1992-ben összesen 3 hektár saját földdel indultak, onnan fejlődtek a jelenlegi szintre. Alapszakmája autószerelő, kényszervállalkozásnak indult a mezőgazdaság először dinnyével és birkákkal. Nagy volt a munkanélküliség a térségben, a gazdálkodás pedig kiugrási lehetőséget jelentett számára.

Minden pénzét visszaforgatta a földbe, gépekbe az idők során. Büszke arra, hogy ténylegesen saját maga teremtett meg mindent, nem voltak öröklött földjei, nagygazdasági kapcsolatai. Gabonát Horvátország és Szlovénia felé is exportál.
Drávasztárán a helyi sportegyesületet, a tambura zenekart, az iskolát, Felsőszentmártonban a falunapot és a futballcsapatot is támogatja. Mivel önmaga is ilyen környezetben nőtt fel, szívügye a kis falvakban a helybeli kultúra fenntartása.

Kertészet: Müller Jenő

Van a kínaiaknak egy bölcs mondása: "Ha egy életen át akarsz boldog lenni, légy kertész." Müller Jenő kertész lett. Borászat, zöldség-, majd dísznövénytermesztés után intenzív gyümölcstermesztésbe kezdett. Ültetvényeit a dísznövénytermesztésben általa megszokott pontossággal és szemlélettel műveli. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kari Tanácsa 2012-ben a Magyar Kertészet Fejlesztéséért kitüntetést adományozta részére a magyar kertészet fejlődéséért, hazai és külföldi elismertségét elősegítő, kiemelkedő szakmai munkásságáért és a kertészeti felsőoktatás pártoló támogatásáért.

Szüleivel és öccsével 1985-ben családi vállalkozást indított, egyéni kivitelezéssel a saját tervei alapján átépítette korábbi kertészeti telepüket. 6.000 m2 fóliaházban és 4.000 m2 üvegházban vágott-virág termesztésbe kezdett. Korszerű technológia megteremtésével gerbera, orchidea és flamingóvirág tekintetében hamar a hazai dísznövénytermesztő szakma és a szigetszentmiklósi nagybani virágpiac ismert és kedvelt alakjává vált. A 90-es évek közepétől több, mint 60 hektáros területen gyümölcs termesztéssel foglalkozik, almát, meggyet, szilvát és cseresznyét termeszt. Ültetvényeiben a legújabb és a legjobb tulajdonságokkal rendelkező fajták találhatók meg. A gyümölcsöse mellett vállalkozása néhány éve az ország akkori legkorszerűbb hűtőházát építette meg.

Ültetvényeit, üzemét látva a munkamódszereiről, terveiről, külföldi kapcsolatairól őt hallgatva bárki meggyőződhet arról, hogy nagy tudású, szakmája iránt kellő alázattal megáldott és elkötelezett kertész. Folyamatos és élő kapcsolatot tart oktatási intézményekkel, szakmai bemutatókkal segíti az oktatói és kutatói munkát.

1992-ben az akkori átalakulások során veszélybe került a dísznövény nagykereskedelmi piac működése. Ezt néhány dísznövénytermesztő kollégával együtt felismerve Müller Jenőék megkezdték a mai szigetszentmiklósi piac megszervezését. Létrejött egy 500 fős, magyar kertészekből álló Kft, a mai FLORA HUNGÁRIA, mely a mai napig az ország legnagyobb létszámú Kft formában működő szervezete. Müller Jenő 12 évig volt a szervezet felügyelő bizottságának elnöke és aktív választott tagja a Magyar Dísznövény Szövetség elnökségének is.

Ezzel egy időben az első önkormányzati választások során megkeresték, hogy lakóhelyén jelöltesse magát a polgármesteri címre. Ő ezt arra hivatkozva, hogy nincs közigazgatási ismerete nem vállalta, de a képviselői jelöltséget igen. Így négy évig aktívan részt vett a község életében is, melynek elismeréseként díszpolgári címet kapott. Müller Jenő a mai napig részt vállal a község életében, támogatja a helyi oktatási alapítványt. Az óvodai étkezés megreformálásának elősegítése érdekében rendszeresen biztosít ingyenesen gyümölcsöt és szívesen felkarolja Helvécia község bemutatkozását, megjelenését különféle önkormányzati és egyéb rendezvényeken. Családjával a községi római katolikus templom építésének 100 éves évfordulóján a felújítási költségek igen jelentős részét vállalta. Az utóbbi 3-4 évben a községen áthaladó forgalmas de csak a belterületen burkolt út lakossági szervezésű, de önkormányzati támogatással történő burkolását támogatta 3,5 km-es szakaszon szervezéssel és anyagi hozzájárulással egyaránt.

A kertészeti egyetemi, főiskolai oktatás támogatásában - beleértve az erdélyi és vajdasági kihelyezett képzést is - rendszeresen üzemi bemutatókat vállal, hogy az intézmények munkáját gyakorlati tudással is támogassa.

Növénytermesztés: Dr. Szöllősi Károly

Dr. Szöllősi Károly felépítette, működteti a családi vállalkozáson alapuló gazdaságát, mely sok-sok kihívással jár. Integrátori szerepet is vállalt a környék kisgazdálkodói segítésére vetőmag, műtrágya és szakmai tanácsadással, valamint a megtermelt termények értékesítését is biztosították. Őstermelőként és egyéni vállalkozóként is gazdálkodik és büszke arra, hogy ezt a gazdasági egységet át tudja adni fiainak, akik továbbvihetik – és viszik is azt Apostag térségében.

Dr. Szöllősi Károly az agrártudományi egyetemen szerzett vetőmag szakmérnöki diplomát, majd doktori tanulmányait befejezve végig az agrárium termelői, később integrátori szerepkörében tevékenykedett. 1989 után pedig egy kis falugazdászi kitérőt követően a magánvállalkozása horizontális és vertikális felépítésén dolgozott és dolgozik jelenleg is.

 Apostag közéletében hosszú évekig tanácstagként, képviselőként tevékenykedett. Vállalkozásuk a lehetőségeihez mérten segíti a község fejlődését, melyhez gépi munkákkal is hozzájárulnak.

Ellátta a községi sportegyesület elnöki teendőit, sok fiatallal megszerettette a kosárlabda, asztalitenisz és tenisz sportágakat. A református egyháznál presbiter volt, jelenleg kántori feladatokat, szolgálatot végez. A Kis-közép Agrárvállalkozók Egyesület alelnöke. Az Agrárkamara országos küldöttjeként igyekszik képviselni a gazdákat.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.