Fórián Zoltán

Szerző

Miért esik a sertésár?

Abból, hogy a felvásárlási árak komoly esésbe kezdtek, keresleti problémákra kell következtetni. Ahhoz azonban, hogy ennek hátterét és kimenetelét meg tudjuk ítélni, nemzetközi kitekintést kell tennünk. Az óriás amerikai üzemek leállása azért elég ijesztő, nem? Mi történt?

Nemzetközi helyzet

Globális árcsökkenés zajlik a sertéspiacon. Az ok a kereslet időleges visszaesése a koronavírus tombolása kapcsán. Ki beszél itt már sertéspestisről?

Pedig kéne. Két hónap szünet után újra kitöréseket regisztráltak Kínában, de a járvány a Távol-Keleten továbbra is terjed, és Európában is vannak kitörések. Áprilisban Ukrajna, Lengyelország, Románia és Litvánia jelentett be házisertésben talált megbetegedést. Kétségtelen van most nagyobb probléma, ami a sertéspiacon belül is eltereli a figyelmet a sertéspestisről. Oltóanyag pedig nincs. Kína és az USA is beszámolt a közelmúltban biztató eredményekről, de termék nincs.

fotó: pexels.com

Az, hogy sorra állnak le amerika legnagyobb vágóhídjai, elgondolkodtató. Miközben sertépestisről nem is beszélnek az egész kontinensen – a hivatalos magyarázatok szerint – a koronavírus munkavállalók körében való megjelenése okán bezárnak az üzemek. A kisebb vágóhidakra nehezedő súly egyre nő, és a kényszervágók elindítása sem oldja ezt fel. Az eredmény pedig a friss termékek kínálatának csökkenése, ellátási zavarok, sertésáresés. A kormányzat próbál a készletekre, a vendéglátás igényének visszaesésére hivatkozva nyugtatgatni, de ez inkább csak olaj a tűzre, a pánikgomb megnyomása. Mindezt egy olyan helyzetben, amikor a sertéspestis okán a piac jó nemzetközi lehetőségeket tartogat.

肥猪

Itt az idő, hogy megtanulhatjuk leírni kínaiul a sertés szót. Mivel Kína a világ mezőgazdaságában is központi szereplő, gyakorlatilag mindannyiunknak szakértővé kell válnunk az ott folyó dolgok ismeretében, értékelésében. A sertéspestis és a koronavírus jelenlegi mérgező kombinációja nagyon odaütött a tőlünk oly távoli, mégis ránk oly nagy hatással lévő kínai agráriumnak.

2020 elején az EU csaknem megduplázta Kínába irányuló sertéshús kivitelét. Kína oldalán ugyancsak duplázásról tudunk beszámolni az első két hónapban az import bővülése kapcsán. Erre az időszakra esett a holdújév ünnepe, és a vámok mérséklése is. Kínában az év első két hónapjában 158 százalékkal ugrott meg a sertéshúsimport, és az ismert pestishelyzet miatt egész évben ilyen magas számokkal fogunk találkozni.

Ez kedvező az európai exportőrök számára, hiszen ők a kínai piac legnagyobb beszállítói. A kínai sertéshús termelés ebben az évben további 15- 25 százalékkal esik vissza. Ezzel párhuzamosan a magas sertésárak miatt a kínaiak egyre több baromfihúst fogyasztanak, de azért a sertéshús marad a kedvencük.

A sertésárak Kínában az október 30-i csúcs óta 10 százalékkal mérséklődtek április elejéig. E mögött az import megugrása és a hetente zaljó állami készlet-aukciók hatása áll. Eközben a telepek feltöltése állománnyal lassan halad a tenyészállathiány miatt, és újabb kitörések is vannak.

Ez utóbbiakat a vizsgálatok az illegális állatszállításokkal hozzák összefüggésbe, és az ott szokásos szigorral csapnak oda. A sertésprogram beruházásai is folytatódnak, így lassan elkezd újraépülni a szektor, ami az importigények mérséklődését fogja hozni, de várakozásaink szerint csak 2022-ben. Addig a kínai kereslet jó támasza lesz a globális sertéshúsáraknak.

A sertésárak az USA-ban is esnek. Ott az egy évvel korábbinál negyedével alacsonyabbak, de a gyárbezárások és a kereslet-csökkenés miatt tovább zuhannak.

Brazíliában a január 20-i csúcs óta 30 százalékkal csökkent a sertésár, míg Kanadában március vége óta harmadával esett a sertésár.

EU: csak a szokásos

Az árak az EU-ban sem nőnek az égig. Mi több, hetek óta gyorsuló korrekciót mutatnak, a malacárakkal együtt. A termelés csak a magasabb vágósúlyok miatt fog emelkedni idén, és főként Spanyolországban és Hollandiában, az exporttal összefüggésben. Idén a spanyolok lesznek a legnagyobb sertéstermelők az EU-ban.

A belső fogyasztás pedig tovább csökken (32,5 kg/fő/év). Ennek ellenére az EU optimista az árak szintjét illetően, amit a növekvő exporttal magyaráz.

Jelenleg azonban csaknem minden tagállamban elindultak lefelé a sertésárak. Kivételt megint a spanyolok képeznek.

forrás: DG Agri

Itthon megint helyzet van

Az amerikai leállások miatt ugyan a világpiacon van rés, de a globális gazdasági válság keresleti hatásai már látszanak az árakon. Az alábbi grafikonok a német árakban egy hónapos stagnálást, itthon határozott korrekciót mutatnak a 17. hétig. Elszakadtunk a német piactól, miközben a romániai árak is szakadásba kezdtek. Sőt az egész EU-ban elindult a sertésárak csökkenése.

Forrás: ezg.huemmling.de

A csökkenés ellenére az árak még mindig jócskán magasabbak az egy évvel korábbiaknál, de a már említett gazdasági világválság újraírja azokat a pozitív várakozásokat, amelyek a sertésárak idei emelkedésére vonatkoztak.

Az Erste Agrár Kompetencia Központ várakozásai szerint, a sertésárak mostani esése a piac erőteljes belassulásának, a kereslet csökkenésének eredménye, és újbóli növekedésük is korlátokba ütközik az előttünk álló hónapokban. A válság enyhülésével várunk csak fordulatot.

A hazai helyzet mutatja a termékpálya minden gyengeségét. Az történik, hogy az exportpiaci nehézségek, például a romániai piac áresései és a szállítási akadozások miatt belföldön még az alacsony állomány ellenére is több a szokásosnál a sertés, a vágók pedig nem tudják tartani az árakat. Ilyenkor jönnek a súlyproblémák, szállítási ütemezési gondok, és az árcsökkenés.

Forrás: KSH

Ehhez a belföldi piaci oldal is hozzáteszi a magáét. Egyrészt, a kereslet Húsvét után érzékelhetően visszesett. A pánikvásárlást felváltotta a válságvásárlás. Ez azt jelenti, hogy a munkahelyekkel kapcsolatos félelmek és a munkanélküliség emelkedése spórolást eredményez. A vendéglátás kereslete időlegesen szinte megszünt, a kereskedelemben pedig ismét visszafordul a kereslet szerkezete az alacsonyabb áru termékek irányába, és erősödik a helyettesítő termékek szerepe.

A verseny az import emelkedése révén tovább durvul, amit a akciós újságokban is jól lehet látni. Mindez egy olyan húsiparral szemben, amely a korábbi drasztikus alapanyag áremelkedést csak részben tudta áthárítani a vevői felé, exportpiaca beszűkült és a belföldi pozíciói is gyengülnek. Ha valamikor, akkor most van hatalmas szükség a hazai fogyasztó hazai terméket preferáló viselkedésére.

Összességében: nálunk a többi EU tagállamnál és világpiaci szereplőnél is jobban csökkennek ezekben a hetekben a sertésárak. Ezek a szintek még mindig az egy évvel korábbiak felett lesznek, és a koronavírus-helyzet enyhülésével párhuzamosan korrigálnak majd felfelé. A húsipar helyzete ismét nagyon nehéz. Költségei magasak, piacai és jövedelme szűkül, a hatékonyság, versenyképesség kérdései ismét kritikusság válnak. Önmagában a sertéspestis okozta keresleti piac kedvező volt, és az állatállomány óvatos emelkedését vetítette előre. Erre rúgta rá az ajtót a koronavírus. Hatása éppen a keresleti oldalon okoz zavart, az árak elhagyták a csúcsokat, de ez a koronahelyzet enyhülésével változni fog.

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés