2021.05.14., péntek , Bonifác

Állattenyésztés

2018. szeptember 28. péntek • 11:50

30 év alatt 300 millió madár tűnt el az európai agrárélőhelyekről

Nagy felelősség, illetve nagy kihívás a természetvédelem, amely során figyelni kell sokféleség megőrzésére.

A növény és állatfajok sokféleségének megőrzése a természetvédelem nagy kihívása, amelyre jó megoldást jelent a védett területek természetvédelmi célú vagyonkezelése - mondta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Kaposváron.


Rácz András: a sokféleség megőrzése a természetvédelem nagy kihívása - fotó: Kovács Tamás (MTI)

Rácz András a Kaposvári Állattenyésztési Napok (KÁN) nyitóeseményeként rendezett környezetgazdálkodási konferencián a témában tartott előadásában utalt rá, a természetvédelmi célú vagyonkezelés azt jelenti, hogy minden gazdasági tevékenységet a terület jó természetközeli állapotban tartásának rendelnek alá.

- Ha kell, gépekkel dolgozunk, ha nem indokolt, inkább legeltetünk, s egyéb feladatokat, köztük génmegőrzést is végzünk

- jegyezte meg az államtitkár.

- Sok fajnak az agrártáj a táplálkozó- és költőhelye, a veszélyeztetett rovarfajok 30%-a, a védett növényfajok 25%-a a kezelt gyepterületekhez köthető, fennmaradásukban nyilvánvaló a mezőgazdaság felelőssége, az állami természetvédelem szerepe, a helyes gazdálkodás szükségessége - mutatott rá Rácz András.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

  • a megváltozott gazdálkodási gyakorlat,
  • a termelés intenzitásának növekedése,
  • a hatékonyabb agrotechnika,
  • az élőhelyek,
  • a legelő állatok számának csökkenése

kedvezőtlenül hat a természeti sokféleségre, a biodiverzitásra.

Az európai agrárélőhelyekről 300 millió madár tűnt el az elmúlt 30 évben, 50 év alatt a felére csökkent a mezeinyúl-állomány, a német nemzeti parkokból a repülő rovarok 76%-a tűnt el 27 év alatt.

Rácz András szerint Magyarországon a természeti célú vagyonkezelést segíti, hogy az ország 41 milliárd forintot költhet természetvédelmi célú fejlesztésekre a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban, a pénzből megvalósuló 96 projekt a nemzeti parkok kezelésében lévő védett területek harmadán, 100 ezer hektáron javítja a természet állapotát.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.