2021.03.07., vasárnap , Tamás

Állattenyésztés

2020. augusztus 28. péntek • 10:20

30 fok körüli hőmérsékleten már a tehenek is izzadnak

A gazdák különös figyelemmel kísérik szarvasmarháikat, sertéseiket és csirkéiket a jelenlegi forró napokban, és gondoskodnak a hűtésről.

A hőmérő mostanában 30 Celsius fok feletti értékeket is mutat. A kánikula izzasztja az embereket, de az állatokat és a tulajdonosaikat is. "Ezekben a forró napokban mindent megteszünk annak érdekében, hogy az állatok számára a hőmérsékletet a lehető legelviselhetőbbé tegyük." - mondta Hubertus Beringmeier, a mezőgazdasági termelők elnöke és a Paderborn mezőgazdasági kerületi szövetség elnöke - írja a TopAgrar.

A hőhullámok nemcsak az embereket kínozzák, hanem az állatokat is. 30 fok körüli hőmérsékleten a tehenek is izzadnak. - fotó: pixabay.com

Ez idő alatt a gazdák különös figyelmet fordítanak szarvasmarháikra, sertéseikre, csirkéikre, és gondoskodnak a hűtésről. "Minden gazdálkodó azt vizsgálja, hogyan teheti könnyebbé az állatainak ezt az időszakot." - mondta az elnök. Az elegendő ivóvíz magától értetődik, de a nap 24 órájában a megfelelő szellőzés szintén fontos, mivel az állatfajok igényei nagyon eltérőek. Például a malacok, csibék és borjak érzékenyebbek, a szélsőséges hőmérsékletekre vagy a huzatra, mint az idősebb állatok. „A baromfi- és sertésistállókban gondoskodunk a friss levegő beáramlásáról és a megfelelő légmozgásról.” - mondja Beringmeier.

A gazdák kreatívok annak érdekében, hogy a hőséget jobban elviselhetővé tegyék az állatok számára, akár légmozgással, permetezéssel, hűvös vízzel, vagy akár tehénzuhannyal. A legelőn lévő tehenek, anyatehenek és szarvasmarhák a forró napokon gyakran csoportokban állnak, ahelyett, hogy elfeküdnének. Ennek oka van. Állva a tehenek és a szarvasmarhák több testhőt tudnak kibocsátani a nagyobb felületen, mint fekve. Összességében a kérődzők különféle módokon próbálják a szervezetüket a hőséghez igazítani. "Magas hőmérsékleten, mint más élőlények is, kevesebbet mozognak." - mondja az elnök. Az izzadás az emberekhez hasonlóan történik. Ezenkívül a megnövekedett légzési sebesség 38 fokon tartja a testhőmérsékletet.

A nyári meleg a szántóföldi növények számára is problémát jelent. Noha az aratást jó időben gyorsan el lehetett végezni, a szántóföldi növényeknek, mint pl. a kukorica, a cukorrépa és a burgonya, esőre is szüksége van. Helyenként voltak ugyan záporok és zivatarok, és néhány helyen heves esőzések is, összességében mégis szárazság volt. "A kukorica levelei már összepöndörödnek, ez a szárazság jele." - mondja Beringmeier. "Kellemes, bőséges csapadékot kívánunk."

agrotrend.hu / TopAgrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.