Állattenyésztés

Gazdálkodás

4000 hektárt bérelt, most föld nélkül maradhat a Hód-Mezőgazda Zrt.

Veszélybe kerülhet a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. működése az állami földek eladása miatt. Több mint 4000 hektárt bérelnek, a takarmány egy részét muszáj maguknak előállítani. Nem szeretnének felhagyni az állattenyésztéssel, amihez viszont föld is kell – mondja Antal Gábor vezérigazgató.

fotó: delmagyar.hu

Az ország egyik legnagyobb állatállománya a vásárhelyi Hód-Mezőgazdáé. A cégnek több mint 3700 szarvasmarhája van, 1450 kocát és szaporulatát gondozzák. 3300 hektár állami tulajdonú szántón és közel 1000 hektár legelőn gazdálkodik haszonbérletben. Ekkora terület szükséges ilyen nagyságú állatsereglet takarmánnyal való ellátásához. Ezen kívül működtetnek vetőmagüzemet is.

A Hód-Mezőgazda állami területeiből a földbérleti pályázaton már több mint 3300-at elbíráltak. A cég eddig egyetlen hektár bérleti jogát sem nyerte el, 2017-től más gazdálkodik majd ezeken a területeken. Közel 1500 hektár szántót művelnek még, amit magánszemélyektől bérelnek, de ennek nagysága is folyamatosan csökken.

– A 2016-os lesz az utolsó teljes gazdálkodási évünk. Még nem tudjuk, mitévők legyünk – árulta el Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. Elmondta: ekkora állatállomány fenntartásához a takarmány egy részét – búzát, kukoricát – megvásárolhatják a piacon. De az úgynevezett speciális tömegtakarmányt nem, azt nekik kellene előállítani.

– Magánszemélytől is korlátozott lehetőséggel bérelhetnénk, mindenki megelőz bennünket a sorban. Egy évet még mindenképpen gazdálkodunk, addig el kell döntenünk, hogyan folytassuk. Most nagy a bizonytalanság, dolgozunk tovább, keressük a megoldást, mert 2016 végén határoznunk kell. Nem szeretnénk lehúzni a rolót, nem szeretnénk befejezni az állattenyésztést – közölte Antal Gábor.

A Hód-Mezőgazda Zrt. jelenleg 350 munkavállalót alkalmaz, ennyi ember dolgozik teljes munkaidőben, de szezonálisan további 100-150-re van szükség.

agrotrend.hu / delmagyar.hu

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook