2019.09.21., szombat , Máté,Mirella

Állattenyésztés

2018. augusztus 30. csütörtök • 12:32

A biztonságos és célzott malacivartalanítás

Svédországban helyi érzéstelenítéssel ivartalanítják az állatokat.

Az érzéstelenítés nélküli malacivartalanítás tilalma egyre közeledik. Különösen a kisüzemi mezőgazdaságban, mint például Bajorországban. A Vion ügyfeleinek szóló ProAgrar magazin szerint ez épp elég ok arra, hogy körülnézzenek Svédországban és megtudják, hogy más uniós országok hogyan küzdenek meg a jogi követelményekkel - olvasható a Topagrar oldalán.


Az ivartalanítás ideje alatt a lidokain engedélyezett helyi érzéstelenítésre - fotó: Pixabay

Ebben az évben Walter Heidl a gazdaszövetség elnöke vezette a bajorországi sertéstenyésztők szakmai kirándulását a dél-svédországi Klagstorpban, ami egy szántóföldi növénytermesztési régió, ahol állattenyésztéssel is foglalkoznak, és jellemzők a gazdaságok és a vágóhidak közötti rövid távolságok.

Mattias Espert sertéstenyésztő 2000 férőhelyes gazdaságában a Bajor Parasztszövetség (BBV), a Mezőgazdasági Minisztérium, az Állategészségügyi Szolgálat szakértőiből és a termelői oldalt képviselő szakemberekből álló 26 tagú küldöttség megtekintette, hogy helyi érzéstelenítéssel hogyan ivartalanítják a malacokat.

Svédországban az ivartalanítás ideje alatt a lidokain engedélyezett helyi érzéstelenítésre, ami a gyakorlatban is jól bevált. A műtét utáni fájdalomkezelés Metacam segítségével történik.

A svéd gazdálkodók oktatáson vettek részt, hogy az érzéstelenítést állatorvos nélkül is el tudják végezni.

Az egész eljárást nagyon rutinszerűen, nyugodtan és az állatok iránti legnagyobb tisztelettel végzik. Ez abból is látható, hogy az ivartalanítás után a malacok gyorsan visszamentek a kocákhoz szopni.

Gerhard Stadlert, a BBV nemesítéssel foglalkozó elnökét teljes mértékben meggyőzte az eljárás:

- A svéd gazdák nagyszerűen bemutatták a helyi érzéstelenítés biztonságos és célzott megvalósítását

- mondta az elnök.

Dr. Andreas Randt, - aki a bajor állategészségügyi szolgálattól érkezett - szintén le volt nyűgözve és egy lépéssel tovább gondolkodott:

- A német gazdák több évtizedes ivartalanítási tapasztalattal rendelkeznek. Meggyőződésem, hogy megfelelő képzést követően a helyi érzéstelenítést felelősségteljesen végzik el.

- Meg vagyok győződve a svéd út helyességéről, amerre a helyi érzéstelenítés területén a képzett mezőgazdasági termelők haladnak!

- nyilatkozta Walter Heidl gazdaszövetségi elnök.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.