2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Állattenyésztés

2020. február 11. kedd • 13:05

A fekete mangalica védett őshonos fajta lett

Az állattenyésztés részletes szabályairól szóló rendelet módosítása szerint védett őshonos mezőgazdasági állatfajta lett fekete mangalica.

A Magyar Közlöny 19. számában, 2020. február 6-án megjelent az állattenyésztés részletes szabályairól szóló 45/2019. (IX. 25.) AM rendelet módosításáról szóló 1/2020. (II. 6.) AM rendelet.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) 2019 tavaszán, a fekete mangalica önálló fajtaként történő elismertetése érdekében tenyésztőszervezeti elismerési kérelmet nyújtott be az Agrárminisztériumhoz (AM).

A kérelmet az AM, mint tenyésztési hatóság 2019 júniusában jóváhagyta, mellyel a MOE-t a fajta fenntartásáért felelős tenyésztőszervezetnek, a fekete mangalicát pedig önálló fajtának elismerte.

Az elismerést követően a MOE kérelmezte a fekete mangalica védett őshonos mezőgazdasági állatfajtává nyilvánítását.

Az AM a MOE kérelmét elfogadta és a fekete mangalica védett őshonos mezőgazdasági állatfajtává történő nyilvánításának deklarálása érdekében kezdeményezte a 45/2019. (IX. 25.) AM rendelet módosítását, mely rendeletnek a 16. számú melléklete tartalmazza a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták listáját.

Az AM rendelet 2020. február 7-én lépett hatályba, mely módosítással hazánk védett őshonos mezőgazdasági állatfajtáinak a száma 36-ra bővült.

Jelen jogszabály-módosítás jelentősen hozzájárulhat a korábban kihaltnak hitt ősi sertésfajtánknak, a fekete mangalicának a sikeres génmegőrzéséhez, fajtafenntartásához, továbbá a természetszerű állattartás hagyományának megőrzéséhez egyaránt.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.