2022.12.07., szerda , Ambrus

Állattenyésztés

2022. november 24. csütörtök • 09:12

A felét sem esszük meg a hazai pulykának

Tizenhat éve még az USA és Izrael mögött álltunk az éves fogyasztásban, azóta feleannyit eszünk a szárnyasból. Az amerikai hálaadás napján elevenítsük fel, milyen a hazai pulykafogyasztás!

„65-70.000 tonna pulykaterméket állítanak elő évente Magyarországon, ez a hazai lakossági ellátási igényeket kielégítő 30-35 ezer tonnás szükségletet bőségesen fedezi, jelentős exportra is képesek vagyunk és sajnos az import termékekkel is számolhatunk” – mondta el a Store Insidernek Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója. Hozzátette, komoly törést jelentett a Covid járvány és a HORECA szektor átmeneti leállása, mivel a felhasználás jelentős részét itthon és külföldön is az éttermi fogyasztás teszi ki.

A hazai pulykafogyasztás mintegy 3-3,5 kg évente, ezzel a baromfihúsok rangsorában a 2-3. helyen áll. A legnépszerűbb baromfi nem meglepő módon a csirkehús, ezt fej fej mellett a kacsa és a pulyka követi. „Érdekesség, hogy hazánkban a csúcsidőszakban, azaz 2004-ben még 7-7,5 kg/fő/év volt a fogyasztás, ezzel világszinten is dobogós helyen voltunk az Amerikai Egyesült Államok és Izrael mögött” – tette hozzá a BTT igazgatója.

Fotó: wikimedia

Túlélni a válsághelyzetet

A kérdésre, hányan foglalkoznak a pulykával ma Magyarországon, Csorbai Attila elmondta, klasszikus értelemben vett tenyésztéssel, azaz szülőpártartással és keltetéssel 5-6 cég foglalkozik. A termelésben 120-130 vállalkozás vagy magánszemély vesz részt és egyre kevesebben foglalkoznak vágással és feldolgozással, mindössze 6-7 ilyen cég van ma az országban. 

A hazai előállítás azonban még így is bőven fedezi a szükségleteket és bőven jut importra a magyar pulykából. 2022-ben nagyjából 7,5-8,5 millió élőpulykát állítanak elő, ebből a hazai vágás mintegy 90.000 tonna élősúlyú élőállatot dolgoz fel, amiből 65-70.000 tonna pulykatermék keletkezik – míg az itthoni szükséglet nem több 35 ezer tonnánál.

A baromfitartás minden szektorát, így a pulykaágazatot is jelentős költségnövekedések jellemzik: megduplázódott a takarmányok ára, az energiaköltségek megsokszorozódtak, így kétszeresére nőttek a termékelőállítás költségei és jelentősen emelkedtek a feldolgozási költségek is. „Ennek túlélése a legnagyobb ágazati kihívás. Ezt követően beszélhetünk csak olyan célokról, mint a pulyka termékpálya hatékony termelési környezetének kialakítása, vagy a pulykahús kedvező élettani hatásainak bemutatásán keresztül a fogyasztásösztönző kampányok megalkotása” – érzékeltette a nehézségeket Csorbai Attila.

Hamis marhahús

A pulykahús különlegessége, hogy rendelkezik vörös húsrészekkel, mint például a combok – ezeket akár „hamis marhahúsként” is használhatjuk. Ugyanakkor a melle fehér hús, még a csirkemellnél is lényegesen alacsonyabb zsírtartalommal, azaz mindenfajta egészséges életmódhoz vagy diétához rendkívül jól illeszthető. Fehérjetartalma magas, könnyen emészthető, így sportolóknak, fogyókúrázóknak is ajánlott.

agrotrend.hu / Store Insider

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.