2020.05.26., kedd , Fülöp,Evelin

Állattenyésztés

2020. május 13. szerda • 15:19

A haltelepítési akció az utolsó állomásához érkezett

Magyarország halgazdálkodási vízterületeinek halállománya nemzeti kincs, természeti érték és gazdasági erőforrás, amelyet a társadalomnak védenie és természetes megújulását elősegítenie kell, hasznosítását pedig a fenntarthatóság szempontjai szerint kell tervezni és megvalósítani – idézte a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény kulcsfontosságú mondatát Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a tiszafüredi haltelepítésen.

Tiszafüreden, a Morotva kerékpáros pihenőparknál zárult az agártárca által támogatott és a MOHOSZ szervezésében zajló haltelepítési program. Az utolsó állomáson mintegy 100 kg ponty, országszerte pedig összesen 1200 tonna hal került a horgászvizekre. A Balaton után Tiszafüred a második legkedveltebb horgászparadicsom Magyarországon, ahol százezer horgász fordul meg az év akár minden napján, élvezve a pecázás adta a lehetőségeket. A mostani akció keretébe a Tisza-tóba összesen közel 100 tonna hal került - írja az Agrárminisztérium.

fotó: Fekete István

A kormányzat az elmúlt 10 évben 170 millió forintot fordított arra, hogy a fiatalokkal megismertesse a horgászat szépségét. Szentpéteri Sándor emlékeztetett rá, hogy éppen a Tisza-tónál indult el Tisza-tavi Pecasuli néven az a kezdeményezés, ahol iskolák, pedagógusok bevonásával szólították meg az erre fogékony fiatalokat.

A horgászat megismertetése érdekében tankönyv és tájékoztató kiadvány is készült a kampány során. Azóta tovább nőtt a kezdeményezés, és országosan működik a MOHOSZ akciója, a szintén fiatalokat megszólító Horgász-suli Program.

Az agrártárca helyettes államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi haltelepítés célja, hogy még vonzóbbá tegye ezt a közkedvelt szabadidős tevékenységet, és ezáltal a horgászoknak nagyobb esélye legyen a biztos kapásra. A kormány továbbá kiemelt feladatának tekinti a munkahelymegőrzést, ami a mostani 800 milliós támogatásnak köszönhetően 4000 állást mentett meg az ágazaton belül.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.