2022.06.27., hétfő , László

Állattenyésztés

2017. december 06. szerda • 11:03

A hét témája: Poggyászban érkezik a sertéspestis, készüljünk a védekezés további fokozására

Habár tilalom van érvényben, mégis próbálkoznak az ukrán hús behozatalával. Csak úgy tarthatjuk minél tovább távol az országtól ezt a rendkívül veszélyes betegséget, ha nincs rés a pajzson.

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy Ukrajnából származó, a záhonyi határállomáson elkobzott sertéshús mintában - közölte a hivatal. A súlyos gazdasági kárral járó betegség terjedésében jelentős szerepe van a felelőtlen emberi magatartásnak, mivel a fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a vírus. 

A betegség vírusa igen ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig fertőzőképes - fotó: Pixabay

A fertőzött állatokból nyert és illegálisan Magyarországra behozott termékek jelentős kockázatot jelentenek az ASP hazai megjelenése szempontjából.

Ukrajnából – mint minden az Európai Unión kívüli, ún. harmadik országból – húst és húskészítményt behozni még személyes fogyasztásra is tilos!

A hatóságok mégis rendszeresen találnak ilyen termékeket a poggyászellenőrzés során. 2017-ben eddig 7040 kg, személyes poggyászból származó élelmiszert koboztak el a szakemberek.

Az ASP a házi sertés és a vaddisznó vírusos betegsége. Az Európai Unió területén először 2014-ben, Litvániában mutatták ki. Kárpátalján, a magyar határ közelében 2016 decemberében jelentették első alkalommal az ukrán hatóságok a betegség előfordulását. 2017 júniusában Csehországban vaddisznókban, júliusban pedig Romániában, Szatmárnémetiben egy háztáji gazdaságban állapították meg a betegséget.

Az ASP egyrészt a fertőzött vaddisznóállományok érintkezésével terjed, másrészt a felelőtlen emberi magatartással, például a fertőzött állatokból származó hús és húskészítmények illegális forgalmával. Míg a vaddisznóállományokban a természetes terjedés évi 20-50 km, addig az emberi tevékenység révén rövid idő alatt igen nagy távolságokra eljuthat a vírus. Ez történt Csehország esetében is, ahol Európa korábban fertőzött területeitől több száz kilométerre jelent meg a betegség.

- A mostani eset sajnos jó példa az emberi felelőtlenségre, és megmagyarázza azt, hogyan tudnak egyre gyorsuló ütemben terjedni a hasonló járványok – jelentette ki az agrotrend.hu-nak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Miközben a vaddisznót tartják a legfontosabb hordozónak, valójában az emberi hibák miatt terjed a kór ilyen ütemben.

- Még többet kell beszélni a témáról, hogy mindenki megértse, mekkora gazdasági károkat idézne elő, ha megjelenne országunkban a betegség, és emiatt nemzetközi piacaink jelentős része akár több évre bezárulna. A legnagyobb problémát éppen az ukrán határ képezi, hiszen abban az országban a kór terjedése már nagyon kiterjedt, és megállításának nehézségeit is éppen az emberi, háztáji gazdálkodói nem megfelelő informáltság okozza. Tanuljunk mások hibájából, és legyünk felkészülve a védekezés további fokozására! – hangsúlyozza a szakember.

Az, hogy sikerül-e megakadályozni a betegség behurcolását Magyarországra, nagyban függ az állattartói, sőt a fogyasztói jogszabálykövető magatartástól is.

- A járványvédelmi szabályokat és az  állategészségügyi jogszabályokat minden gazdálkodónak be kell tartania. Ez nemcsak a fertőzött területeken, hanem – a járványügyi kockázatra tekintettel – hazánkban is kiemelten fontos az állattartók részéről – mondta portálunknak Bognár Lajos országos főállatorvos. A vaddisznók és a házi sertések a fertőzött állatokból származó élelmiszer-hulladékokkal is fertőződhetnek, éppen ezért az élelmiszer-hulladék (moslék) etetését jogszabály tiltja. A tilalom betartása a sertésállományok védelmének és az ASP megelőzésének egyik legfontosabb eleme.

Az országos főállatorvos ezúton és ismételten kéri az állattartók és az érintettek együttműködését a betegség behurcolásának megakadályozása érdekében.

A betegséggel kapcsolatosan számos további hasznos információ olvasható a hivatal weboldalán.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.