Állattenyésztés

Gazdálkodás

A hús az hús, a tej az tej – öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Az állattenyésztőket, a hús-, és tejtermelőket tömörítő szakmai szervezetek közös nyilatkozatban állnak ki a természetes módon előállított állati termékek, a hús a tej és a tojás alapú élelmiszerek mellett és a fogyasztók félrevezetésére alkalmas, megtévesztő néven forgalmazott növényi eredetű vagy laborban előállított szintetikus termékek megnevezése ellen.

Magyar Állattenyésztõk Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baromfi Termék Tanács, a Hússzövetség, a Tej Terméktanács valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet határozottan felszólal azért, hogy az Európai Unió ne engedje az élelmiszerek megtévesztõ elnevezését. 

A hazai állattenyésztõket és hús-, tejfeldolgozókat képviselõ szervezetek határozottan támogatják abban a – 171-es számú – módosító javaslatban foglaltakat, amely az EU közös piacszervezési szabályokra vonatkozó új jogszabály-tervezetének trilógus tárgyalása keretében került a közelmúltban benyújtásra. A javaslat az egész Európai Unióban korlátozná az olyan kifejezések használatát, mint: „joghurt stílusú”, „sajtutánzat”, „tejszín ízû”, „laktózmentes tejhelyettesítõ”, „sajtszerû”, és minden összefüggésben megtiltaná a tejet nem tartalmazó áruknál a tej/tejtermék név használatát. A javaslatban foglaltakon túl továbbra is célnak tartjuk, hogy a jövõben semmilyen módon ne lehessen megtéveszteni a fogyasztókat: „húsnak”, „kolbásznak”, „steaknek” csak az állati eredetû termékeket hívhassák! 

A világban sokfelé kísérleteznek növényi alapanyagokból és genetikailag módosított anyagokból összeállított, húshoz hasonló állagú és hasonlóképp fûszerezhetõ „anyagokkal”. Ahogy genetikai manipulációval, laborban, gyorsan elõállított húshelyettesítõkkel és „mûhúsoknak” hívott kreálmányokkal is. Határozottan ellenezzük azt, hogy ezen termékek nevében bármilyen formában is szerepeljen a „hús” vagy bármely más, kapcsolódó szó.

Bár az Európai Parlament és az Európai Tanács állati eredetû élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló 853/2004/EK rendeletének 1. melléklete egyértelmûen rögzíti a hús, a tej, valamint a húskészítmények és tejtermékek fogalmát, az állati eredetû termékek, valamint a növényi alapú utánzatok elnevezései körül nem tiszta a helyzet.

A Copa-Cogeca – az Európai Gazdálkodók és Európai Termelõszövetkezetek – és társszervezetei 2020 õszén nyílt levelet tettek közzé, „Hívjuk az ásót ásónak!” címmel. Ahogy ezen szervezetek, mi is tiszteletben tartjuk az európai fogyasztók egy – kicsiny – egmensének azon igényét, hogy a növényi alapú, hús- és tejmentes, illetve ezen termékek pótlására szolgáló (vegetáriánus/vegán) termékek aránya növekedjen. Azonban tisztességes és következetes marketingtevékenységet várunk el Európa-szerte. Olyat, amely tiszteletben tartja a hús- és tejtermékeket fogyasztókat, valamint a vegetáriánus/vegán vásárlókat is, továbbá a mezõgazdasági termelõk, valamint a hús- és tejipar által végzett munkát.

A megtévesztõ elnevezésekkel piacra kerülõ hús- és/vagy tejpótló termékeket sok esetben – megalapozatlanul – egészségesebbnek és környezetbarátabbnak, a hússal, tejjel azonos tápértékûnek tûnõen reklámozzák. A Copa-Cogeca „Ez nem steak” címmel kampányt is indított, felhívva az Európai Parlament képviselõinek figyelmét arra, hogy mérlegeljék a „steak”, a „burger” vagy éppen a „kolbász” kifejezések növényi alapú termékek elnevezésében használatának ‒ mind a fogyasztókra, mind az állattenyésztési ágazatra gyakorolt ‒ kedvezõtlen hatásait, illetve a szándékos megtévesztõ marketinget.

Kérjük az EU döntéshozóit, hogy ne engedjék a fogyasztók megtévesztését.

agrotrend.hu / MÁSZ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés