2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Állattenyésztés

2020. november 30. hétfő • 16:40

A jó borjúválasztás szempontjai

Az ősz beálltával a húsmarhatartók zöme leválasztja a tehenektől és értékesíti az idei borjúszaporulatot. Ez az időszak, amikor az egész évi munka termőre fordul, és az ágazat fő bevétele, a hízóalapanyag ára bevételként realizálódik.

A húsmarhatartás elsődleges célja, hogy adott tehénállománytól minél több és jobb minőségű borjat válasszunk - írja honlapján a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.  Ehhez a szaporítást úgy kell szervezni, hogy a legnagyobb legyen a termékenyült, majd vemhes anyaállatok aránya, az ellések legfeljebb két hónapos időszakon belül történjenek meg, lehetőség szerint emberi beavatkozás nélkül.

A borjúnevelés akkor sikeres, ha a tehénnek van elég teje, és a borjaknak jó a növekedési ereje. A világban az elmúlt 30-50 évben komoly előrelépés volt mind a nemesítésben, mind a technológiákban. Ezért is fontos a genetika és a tartástechnológia folyamatos fejlesztése, ami elengedhetetlen a gazdaságos borjú-előállításhoz.

Fotó: wikipedia

AZ IDEÁLIS VÁLASZTÁSI IDŐPONT, KOR ÉS SÚLY MÁS ÉS MÁS A TEHÉN, A GAZDA ÉS A FELVÁSÁRLÓ SZEMPONTJÁBÓL.

Ezen szempontok jó kompromisszumára kell törekedni, akkor lesz hosszabb távon sikeres a gazdálkodásunk. A gazda szeretné minél nagyobb súlyban értékesíteni a borjakat, amiket ha nem tud időben leválasztani a tehenektől és a gulyáról, akkor egyrészt túlságosan lezsarolják az anyjukat, másrészt a bikaborjak az ivarérett üszőborjakat befedezhetik. Arról nem is beszélve, hogy egy bizonyos súly felett (280-300 kg) már nem fog többet fi zetni a felvásárló, így a túltartás költsége nem biztos, hogy megtérül.

NEM MINDEGY, EGYSZERRE MENNYI BORJAT VÁLASZTUNK

Sok húsmarhatartó, épület vagy takarmányozási lehetőség hiánya miatt közvetlenül a legelőről, az anyjuk alól értékesíti a borjakat. Ilyen esetekben különösen fontos, hogy egyszerre legalább 15-20 borjat tudjon leadni egy-egy gazda, és lehetőség szerint többen összefogva egy vagy több kamion tételt tudjanak felajánlani a vevőnek. További részletek a  MÁL novemberi számában.

agrotrend.hu / MÁSZ

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.