2020.03.31., kedd , Árpád

Állattenyésztés

2020. február 17. hétfő • 14:17

A jószág jólléte a gazdaság sikere

Az állattartás megfelelő körülményeinek biztosítására hazai és európai szabványok is vonatkoznak – a sokakban méltán rossz érzést keltő ketreces tyúktartás napjai például már meg vannak számlálva.

Ám nem csak a követelményeknek való megfelelés miatt kell kiemelt figyelmet fordítani – nagyon is számít az állatok jólléte még akkor is, ha alapvetően a konyhaasztal számára neveli őket a gazda. Az állattartás jó körülményei mindemellett a jószággal végzett munkát gördülékenyebbé teszi, pozitívan befolyásolja a munkaszervezés hatékonyságát, s ezáltal a termelékenységet is.

Boldog csirkék?

A korszellemnek és a fenntarthatósági törekvéseknek megfelelően egyre inkább trenddé vált figyelmet fordítani a haszonállat fajtájának megfelelő igényeire, egészen a „boldog” állatok tartásáig. A baromfitenyésztésnek hazánkban biztosított a jövője: negyedikek vagyunk a világon az egy főre eső brojler csirke húsának fogyasztása rangsorában.

Az is világos mindazonáltal, hogy ekkora igényt nem lehet kizárólag szabadtartású technológiával tenyésztett csirkékkel kielégíteni, ahhoz ugyanis egy több mint 160 négyzetkilométeres – nagyvárosnyi – területre lenne szükség.

Az állati szempontok szem előtt tartása mindenekelőtt azt jelenti, hogy természetes viselkedésének megfelelő körülményeket teremt neki a gazda.

Egy tyúkudvarnyi baromfit nem is olyan nehéz „boldoggá tenni”, de egy baromfitelep fenntartása úgy, hogy közben a szárnyasok is elégedettek legyenek, már komoly felkészültséget és profi hátteret kíván.

Az acélcsarnokok áthidaló megoldást jelentenek a nagybani baromfitartás számára: a fedett, az állatok egészségének védelme érdekében rendszeresen tisztított és almozott, tágas kifutóban megvalósítható a mélyalmos tartás – az egyébként társaságkedvelő csirkék itt szabadon mozoghatnak, kapirgálhatnak, porfürdőzhetnek.

Több ezer baromfi otthona

A megfelelő épületen különösen sok minden áll vagy bukik: az olyan részletek, mint a szellőztetés, almozás vagy a takarítás nehézségei akár az egész állományt érintő katasztrófát is képesek előidézni. A baromfitelepek építését épp emiatt – legyen szó keltetőről, tojásrakóról vagy brojlerről – érdemes szakemberekre bízni.

Egy szakszerű baromfinevelő megépítéséhez  ismerni kell a konkrét, szigorú követelményeket és előírásokat ahhoz, hogy biztosítható legyen a problémamentes kialakítás.

A mezőgazdasági acélcsarnokokat forgalmazó Frisomat csaknem három évtizede áll felkészülten a magyar gazdák rendelkezésére. Lássuk, egy több ezer csirkét befogadó baromfitelep kialakításánál milyen kihívásokat kell kezelni!

A legnagyobb mumus egy ekkora telepnél a takarítás, hiszen azt a magas páratartalom és az ammónia maró hatása is nehezíti, az alaposság hiányát pedig a telep falain megtelepedő baktériumok, gombák bosszulják meg.

Az acélcsarnokok fala szerencsére nemcsak ellenálló a kipárolgásnak, hanem a sima felületnek köszönhetően könnyen tisztán is tartható. Szintén megoldandó feladat, hogy a csirkéknek egy ekkora gazdaságban – az előírások miatt is – tágas tér szükséges.

Ennek biztosítása jóval költséghatékonyabb és egyszerűbb egy gyorsan telepíthető, könnyűszerkezetes, bővíthető acélcsarnokban, mint bármely más építési technológia esetén.

A hagyományos építkezéshez képest nagyságrendileg 10%-ot is spórolhat az acélcsarnokkal a baromfitelep tulajdonosa, aki a pár hetes építési folyamatot követően már költöztetheti is a gazdaság tollas lakóit új otthonukba.

Mint egy hatalmas tyúkudvar

Ennyi állat etetése, itatása élőmunkával komoly energiaráfordítást és logisztikát jelentene, így az automatizált etetők és itató berendezések nem hiányozhatnak a baromfitelepről. A Frisomat csarnokai egyszerűen gépesíthetők, a berendezések pedig könnyen karban tarthatók. Az állatok szakszerű mozgatásának kérdésére választ adnak a közlekedőfolyosók, az akár járművek fogadására is alkalmas szekcionált kapuk.

A hosszú távon gondozásmentes építmények az állomány növekedésével tovább bővíthetők. Zalaváron 2019-ben épített a Frisomat egy Sigma típusú, 22 fokos tető-dőlésszögű baromfitelepet, amelyben már meg is kezdhették a szárnyasok nevelését.

A 3 méter magas, 16 méter széles, és 93 méter hosszú, automata etető-itató és szellőztető berendezésekkel ellátott építmény tágas és biztonságos otthont nyújt a csirkéknek, a 80 milliméteres szendvicspanelek pedig gondoskodnak arról, hogy az időjárás viszontagságai ne éreztessék hatásukat a telep lakói számára.

Az elkészült épületet bemutató videón annak is tanúi lehetünk, ahogy az első pipik birtokba veszik csarnokot, és pár órán belül már természetüknek megfelelően viselkednek, mintha csak egy hatalmas tyúkudvarban lennének.

Frisomat.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.