2020.10.22., csütörtök , El?d

Állattenyésztés

2020. szeptember 24. csütörtök • 09:42

A juhhús iránti kereslet jelentős mértékben csökkent

Az elmúlt héten az európai bárányárak kis mértékben csökkentek, ugyanakkor a piacok továbbra is erősek maradtak.

A juhhús iránti kereslet számos tagállamban enyhült az elmúlt hetekben, azonban a kínálat − a korábbi hetekhez hasonlóan − továbbra is szűkös maradt, mely az árakat történelmileg nagyon magas szinten tartja - írja Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

A nehézbárány átlagára az EU-ban a 2020. szeptember 13-án záródó, 37. héten 591,9 euró/100 kg volt, ami 0,4 %-os csökkenést jelent az héttel korábban rögzített (594,5 Euró/ 100 kg) értékhez képest. Ez az érték azonban továbbra is az idén jelentett harmadik legmagasabb heti ár, amely mintegy 16 %-kal haladja meg az előző év azonos időszakában rögzített árszintet.

Az EU piacán az Egyesült Királyságból származó behozatalra vonatkozó korlátozások 2021. január 1-jétől történő bevezetésének veszélye továbbra is fennáll, mivel úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságnak az egységes piacról megállapodás nélküli kilépésének kockázata egyre nő.

A „no deal" Brexit az EU-vámok teljes bevezetését vonná maga után az Egyesült Királyságból történő bárányhús-behozatalra, és akár az állatállományok behozatalának ideiglenes blokkolását is előidézheti, ha az Európai Bizottság a megegyezés nélküli kilépést követően késedelmesen veszi fel az Egyesült Királyságot az úgynevezett harmadik országbeli engedélyezett beszállítók listájára.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.