2020.10.25., vasárnap , Blanka, Bianka

Állattenyésztés

2017. május 22. hétfő • 17:18

A Kamara segíti a szürkemarha határon túlra irányuló kereskedelmét

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

- A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete eredetvédelmi tevékenysége figyelemre méltó és követendő példa, hiszen elsőként szerezte meg Magyarországon „friss hús” kategóriában a legmagasabb szintű, Európai Unió által életre hívott oltalmi védjegyet, ami jól mutatja az egyesület szakmai munkáját – mondta az aláíráskor Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

Az 1991-ben megalakult egyesület napjainkra egy országos méretű, több száz aktív tagot számláló szervezetté nőtte ki magát.

Baracskay Lajos és Győrffy Balázs a megállapodás aláírásakor a XXI. Pápai Agrárexpón – fotó: agrotrend.hu

- Szakmailag messzemenőkig támogatjuk a nemzeti kinccsé, illetve 2015-ben hungarikummá minősített magyar szürke szarvasmarha, illetve a védjegyes és eredetigazolt magyar szürke szarvasmarhatermékek népszerűsítését. Emellett segítjük az egyesület azon törekvéseit, hogy a határon túli magyar gazdákat is bevonja a magyar szürke szarvasmarha tenyésztésébe – közölte a NAK elnöke.

Az együttműködés keretében a NAK vállalja, hogy a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének (MSzTE) tenyésztési programját népszerűsíti tagjai körében, emellett elősegítik, hogy az MSzTE-nek az ivadékvizsgálatban és a tenyészérték-becslésben szerzett tapasztalatait más tenyésztő-szervezetek is felhasználják.

- A törzskönyvi adatbázisunkban akkora adat van, ami európai ritkaság. A szürkemarha genomját a kutatóink leírták, a további feladatokhoz nagy segítséget jelent a közös munka  – hangsúlyozta Baracskay Lajos, az MSzTE elnöke.

A most megkötött megállapodás értelmében a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete a tenyésztési tapasztalatait, eredményeit a Kamara számára hozzáférhetővé és felhasználhatóvá teszi, szakemberei tanácsadással, előadásokkal segítik a Kamara szolgáltató és ismeretbővítő tevékenységét.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.