FÓKUSZBAN

Jó hibridválasztással és tőszámbeállítással a kukorica sem indul hátránnyal

Jó hibridválasztással és tőszámbeállítással a kukorica sem indul hátránnyal

A nem homogén területeken érdemes flexibilis csőtípussal ...

Így fordítható a barna erdőtalaj a termelők javára (+Videó)

Így fordítható a barna erdőtalaj a termelők javára (+Videó)

A barna erdőtalajoknak igen nagy a mezőgazdasági jelentősége, ...

Állattenyésztés

2017. október 08., vasárnap • 17:39

A kanadai prérit sújtó aszály miatt csökken a szarvasmarhák száma

Míg a szarvasmarhák száma csökken, addig a a csirkehúst egyre többen fogyasztják Kanadában.

Az év elején 11,85 millió szarvasmarhát tartott számon a kanadai statisztikai hivatal. Ez a szám az elmúlt 26 év legalacsonyabb állományát jelezte, de jövőre akár 11,725 millióra is eshet a kérődzők száma – olvasható a Syngenta blogján.

Amíg 1945-ben hét tehén esett minden 10 kanadaira, idén már csak három. A szarvasmarhák számának legutóbbi csökkenése részben a kanadai prérit sújtó aszály miatt következett be, amely miatt kevesebb állatot tartottak el a legelők. Mivel nem tudták táplálni az állományt, sok kanadai farmer úgy döntött, hogy a teheneket levágják, vagy eladják az Egyesült Államokba.

A kimutatások szerint 1980-ban az átlagos kanadai évente 38,8 kilogramm marhahús fogyasztott, de 2016-ben az egy lakosra jutó fogyasztás 25 kilogrammra csökkent, ami 35 százalékos visszaesést jelent.

Ezzel szemben a csirkehús fogyasztása az 1980-as 16,88 kilogrammról, a 2016-ban 32,51 kilogrammra emelkedett, emellett pedig a sertéságazat is bővül. Az idei év elején Kanadában 14,13 millió sertés volt, 290 ezerrel több, mint tavaly. Az ottawai mezőgazdasági minisztérium szerint az ázsiai piacokra jellemző fogyasztási szokások változásának köszönhetően a kanadai sertéshúsexport várhatóan 2018-ban is rekord magas szintet ér el.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.