2021.06.23., szerda , Zoltán

Állattenyésztés

2017. november 22. szerda • 08:44

A minőségre alapozva kell a haltenyésztés növekedését segíteni

Minőségi váltással az Európai Uniónak az akvakultúra-fejlesztés irányába kellene elmozdulnia. Az édesvízi ágazatra szánt uniós forrást megduplázná Erdős Norbert európai parlamenti képviselő.

„A haltenyésztés méltatlanul alulfinanszírozott a halászathoz képest, a jelen programozási időszakra szóló 6400 millió euró mindössze ötöde kerül az akvakultúra ágazathoz” - jelentette ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az EP Halászati Bizottságának november 21-i ülésén, Brüsszelben. A békéscsabai politikus hozzátette:

az uniós halászati politika lemaradásával ellentétben, az EU-ban egyre több vállalkozó ismeri fel a haltenyésztésen alapuló multifunkcionális gazdaságok erősségét,

melyek a haltermelés mellett változatos szolgáltatásokat, pl. turizmus, étkeztetés, táj-bemutatás is nyújtanak. „Kifejezetten örülök, hogy a Parlament végre készít egy jelentést az akvakultúra ágazat jövőjéről” - emelte ki a szakbizottság tagja.

Erdős Norbert emlékeztetett: az Európai Unióban az akvakultúra jelenleg másodlagos szerepet tölt be a halászat mellett. „Egyértelmű azonban, hogy

a fenntartható módon végzett tengeri halászat nem képes kiszolgálni az emberiség növekvő igényét a halászati termékek iránt,

így minőségi váltással az Európai Uniónak az akvakultúra-fejlesztés irányába kell elmozdulni. Ezáltal nő az ágazat versenyképessége és csökken Európa importfüggősége a halászati termékek tekintetében” - emelte ki a néppárti politikus sajtóközleményében.

„Az EU kevesebb, mint 2%-át adja a világon akvakultúrában megtermelt halnak, ám a minőség tekintetében élen jár. Erre a minőségre alapozva kell a munkát folytatni, így segítve az ágazat növekedését”

- jelentette ki Erdős Norbert. A legfrissebb tanulmányok szerint a haltenyésztésen alapuló multifunkcionális gazdaságokban a termelésből származó bevételnek akár a tízszerese is lehet a kapcsolódó szolgáltatásokból származó haszon. Ez a tendencia nem csak az élelmezésbiztonság javítását jelenti, hanem hozzájárul a munkahelyek számának növekedéséhez is. „Szeretném, ha a 2020 utáni új uniós halászati politikában az akvakultúrára szánt uniós forrás jelentősen, legalább a jelenlegi másfélszeresére növekedne” - emelte ki a békéscsabai politikus.

fotó:MTI

„Az édesvízi ágazatra szánt uniós forrást ezért meg kell duplázni” - jelentette ki Erdős Norbert, és külön felhívta a figyelmet az édesvízi haltenyésztés jelentőségére. Ez az ágazat ugyanis az EU teljes akvakultúra termelésének közel 20%-át adja, továbbá az Unió tagállamai közül tízben az édesvízi termelés a meghatározó, és nagyon fontos szerepet tölt be a munkahelyteremésben.

„Végül szeretném kiemelni, hogy számos tagállami, így a magyarországi halastavak jelentős része Natura 2000 területen fekszik. Így van ez ahonnan származok, Békés megyében is” - mondta el Erdős. A képviselő szerint

ezek a halgazdaságok semmilyen veszélyt sem jelentenek e területek természeti értékeire. Sőt, sok esetben éppen a zárt rendszerű halastavainknak köszönhetőek az általuk létrehozott, illetve megőrzött egyedi vizes élőhelyi társulások.

„Következésképpen, az édesvízi akvakultúrát meg kell szabadítani az indokolatlanul szigorú és felesleges fenntarthatósági előírásoktól, amelyek csak a tengeri halászat és akvakultúra esetében indokoltak” - jelentette ki a politikus.

agrotrend.hu / EP

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.