Állattenyésztés

Gazdálkodás

A multiknál is piacra tör a magyar nyúlhús

A Magyarországon feldolgozott nyúlhús 97 százaléka külföldre kerül – ezen szeretne változtatni a Nyúl Terméktanács és Földművelésügyi Minisztérium, így közös kampányba kezdtek. – írj a a sonline.hu.

Juráskó Róbert, a szervezet elnöke elmondta: céljuk, hogy a multikban is piacot teremtsenek a nyúlhúsnak. Hozzátette: míg több európai országban, Svájcban, Belgiumban, Németországban és Hollandiában is, heti egyszer asztalon van a nyúlhús, addig Magyarországon évente egyszer fogyasztunk. A Nyúl Terméktanács elnöke egy hosszabbtávú kampányban gondolkodik, szeretné a háziasszonyokkal megismertetni a termékeket. Terveik szerint a boltok polcain nemcsak egész nyulat, hanem ebből készült kolbászt, szalámit is lehet vásárolni. A hazai vágóhidaknak bőven van szabad kapacitásuk, így folyamatosan el tudnák látni nyúlhússal az üzleteket.

Közel ezer tenyésznyulat tartanak a Kaposvári Egyetemen. Az évtizedek óta működő telepen egy-egy anyanyúlnál 8-10 fias szaporulat várható.

Matics Zsolt egyetemi docens szerint ezt a jó genetikai állománnyal és a megfelelő takarmányozással érik el, s nagyon figyelnek a tartástechnológiára is. Mivel az állat zöldtakarmányon nevelkedik, kifejezetten egészséges a húsa. Matics Zsolt elmondta: a nyúlhúsnak magas a fehérjetartalma, sok vitamint tartalmaz, főként B12-t, nagyon alacsony a zsírtartalma. Hozzátette: sokféleképpen és ízletesen elkészíthető a nyúl, de a beszerzése nehéz, hiszen a piacokon és az áruházakban is csak szezonálisan lehet kapni. Kilójáért átlagosan kétezer forintot kérnek.

– Míg korábban szinte minden falusi háznál tartottak nyulat, ma már egyre kevesebben tenyésztik – mondta Romsics Károly felvásárló.

agrotrend.hu / sonline.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés