2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Állattenyésztés

2018. július 27. péntek • 11:35

A nagyvadak tartása ellen van a cseh közvélemény

A cseh hatóságok néhány hete felderítettek egy illegális tigristenyésztő telepet, ahol embertelen körülmények uralkodtak.

Csehországban rövidesen megszigorítják a törvény által védett nagy vadállatok, vadmacskafélék tartásának feltételeit, és azonnali hatállyal betiltották a tigrisek kivitelét az Európai Unión kívüli országokba - közölte Miroslav Toman cseh mezőgazdasági miniszter.


Az elmúlt hetekben egy puma, két tigris és egy oroszlán szökött meg magán vadasparkokból Csehországban - fotó: ng.hu

Az állam ezzel kíván reagálni a néhány napja kirobbant nagy botrányra, amelyben kiderült, hogy egy vállalkozó, védelmet élvező tigriseket tenyésztett illegálisan kereskedelmi célokra.

Egy másik probléma, hogy az utóbbi időkben különböző vadállatok többször is kiszabadultak ketrecükből, így nagy riadalmat keltettek a lakosság körében.

- A nagyvadak, elsősorban a vadmacskafélék tartásának hivatalos feltételei, amelyek eddig csak ajánlások voltak, a jövőben kötelezővé válnak. Az állattartóknak pedig kötelező módon megfelelő szakképzésen kell átesniük - mondta az agrárminiszter.

Viszont szerinte nincs lehetőség arra, hogy az állam betiltsa az állatkerteken kívüli vadállattartást magánszemélyek számára, bár a cseh közvélemény jelentős része most ezt követeli.

A jövőben azonban tilos lesz a vadállatok pórázon való sétáltatása, illetve olyan ketrecek kialakítása, amelyekben az emberek közvetlen kapcsolatba kerülhettek főleg a fiatal vadállatokkal.

Csehországban a leggyakrabban tartott vadmacskaféle az oroszlán. Oroszlánból 236 van az országban, de csak mintegy 40 darab él állatkertekben. A tigrisekből 173 van nyilvántartva, ebből 40 az állatkertekben. Népszerű a puma is, amelyből 135 darab van, döntően magánembereknél.

A rendőrség néhány hete derített fel egy illegális tigristenyésztő telepet Észak-Csehországban. Itt egy frissen leölt tigrist, tigrisek húsából és szerveiből készült termékeket, tigrisbőröket találtak, továbbá egy egész készletet olyan főzőüstökből, amelyekben a kínai hagyományos gyógyászat számára gyártottak tigrisszervekből készült termékeket. 

A telepet egy híres cseh cirkuszdinasztia tagja, Ludvík Berousek vállalkozó vezette, akit a hatóságok előzetes letartóztatásba helyeztek.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.