Állattenyésztés
Gazdálkodás
A nyúlhús a legegészségesebb húsfajta
Jelenleg mintegy 85 ezer anyanyúl van az országban, a vágóállatok száma pedig 4,5 millió.
Nincs egészségesebb hús, mint a nyúlhús – jelentette ki az agrárminiszter pénteken a Farmer Expón.
Nagy István agrárminiszter – fotó: Kovács Zoltán (AM)
Nagy István emlékeztetett, hogy tavaly krízishelyzetben indították a nyúlhúsfogyasztási kampányt, hogy a madárinfluenza miatt a boltok polcairól eltűnt víziszárnyasokat kiváltsák.
– A nyúl azóta a polcokon maradt, egy év alatt sikerült a fogyasztást megduplázni
– tette hozzá a miniszter, aki ugyanezt az eredményt várja az idei kampánytól is.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyúlhús semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz, ezért is közkedvelt alapanyaga a bébiételeknek.
A jövőt tekintve fontosnak nevezte, hogy minél nagyobb feldolgozottsági szintű, megfelelő konyhatechnikával előkészített nyúlhús kerülhessen a háziasszonyok asztalára, amit a két hazai nyúlvágóhíd biztosítani tud.
Ugyanakkor Nagy István szerint növelni kell a nyúlhúsnak az önellátásban betöltött szerepét.
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője hozzátette:
ma Magyarországon 0,2 kilogramm az átlagos, egy főre jutó nyúlhúsfogyasztás, az Európai Unió átlaga 2 kilogramm, a mediterrán országoké 8 kilogramm.
Az országos kampányban felhívják a figyelmet azokra az összetevőkre, amelyek biztosítják, hogy a nyúlhús a legegészségesebb húsfajta.
Juráskó Róbert, a nyúl terméktanács elnöke elmondta:
jelenleg mintegy 85 ezer anyanyúl van az országban, a vágóállatok száma 4,5 millió, amelyek nagy részét exportálják.
agrotrend.hu / MTI