Állattenyésztés

Gazdálkodás

A nyúlhús a legegészségesebb húsfajta

Jelenleg mintegy 85 ezer anyanyúl van az országban, a vágóállatok száma pedig 4,5 millió.

Nincs egészségesebb hús, mint a nyúlhús – jelentette ki az agrárminiszter pénteken a Farmer Expón.


Nagy István agrárminiszter – fotó: Kovács Zoltán (AM)

Nagy István emlékeztetett, hogy tavaly krízishelyzetben indították a nyúlhúsfogyasztási kampányt, hogy a madárinfluenza miatt a boltok polcairól eltűnt víziszárnyasokat kiváltsák.

– A nyúl azóta a polcokon maradt, egy év alatt sikerült a fogyasztást megduplázni

– tette hozzá a miniszter, aki ugyanezt az eredményt várja az idei kampánytól is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyúlhús semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz, ezért is közkedvelt alapanyaga a bébiételeknek.

A jövőt tekintve fontosnak nevezte, hogy minél nagyobb feldolgozottsági szintű, megfelelő konyhatechnikával előkészített nyúlhús kerülhessen a háziasszonyok asztalára, amit a két hazai nyúlvágóhíd biztosítani tud.

Ugyanakkor Nagy István szerint növelni kell a nyúlhúsnak az önellátásban betöltött szerepét.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője hozzátette:

ma Magyarországon 0,2 kilogramm az átlagos, egy főre jutó nyúlhúsfogyasztás, az Európai Unió átlaga 2 kilogramm, a mediterrán országoké 8 kilogramm.

Az országos kampányban felhívják a figyelmet azokra az összetevőkre, amelyek biztosítják, hogy a nyúlhús a legegészségesebb húsfajta.

Juráskó Róbert, a nyúl terméktanács elnöke elmondta:

jelenleg mintegy 85 ezer anyanyúl van az országban, a vágóállatok száma 4,5 millió, amelyek nagy részét exportálják.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés