2021.03.09., kedd , Franciska, Fanni

Állattenyésztés

2020. július 06. hétfő • 09:44

A ponty és az afrikai harcsa a kedvenc

A NAIK AKI közreadta a 2019-ről szóló lehalászás jelentését. A szakstatisztika célja, hogy átfogó képet adjon az ország aktuális halállományáról, halászati tevékenységéről.

A magyarországi halastavi termelés mennyisége 2019-ben 20 619 tonna volt, az előző évi mennyiséghez képest  9  százalékkal kevesebb - írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A   hazai   gyakorlat szerint  a  tógazdaságokban  elsődlegesen  pontyállományra alapozott polikultúrás tórendszerekben termelik a halakat. Továbbra is a ponty termelése a meghatározó az étkezési halak előállításában, ami a magyarországi természeti és klimatikus viszonyokra vezethető vissza.

Fotó: pixabay.com

A  magyarországi  tógazdasági  haltermelés sajátossága a regionalitás, az ország egyes térségeiben egyáltalán nem jellemző a halastavi gazdálkodási tevékenység.  A hazai haltermelésnek három régió adja a döntő  hányadát hosszú  évek  óta,   2019-ben   is   a Dél-Dunántúlon,  Észak-Alföldön és Dél-Alföldön összpontosult a halhústermelés 84 százaléka. Megyei szinten a legtöbb halat Hajdú-Bihar megyében termelték 2019-ben, de számottevő mennyiséget halásztak le Békés,  Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Csongrád-Csanád és Baranya megyében is.

A halászati  ágazatban ténylegesen felhasznált  víz mennyisége 2019-ben közel 290 millió köbméter volt, ami 8,4 százalékkal növekedett az előző évhez viszonyítva, így egy  hektárnyi  üzemelt tóterületre 2019-ben átlagosan 10 853  köbméter vízfelhasználás jutott. 2019-ben csapadékszegény volt az időjárás, ezért sok halastóban vízhiány alakult ki, volt, ahol 1-1,5 m víz is hiányzott a tavakból.

Fotó: pixabay.com

Az intenzív körülmények között történő haltermelés olyan  iparszerű tevékenység, ahol a termelés minden fázisa folyamatos kontroll mellett történik, a természetes  folyamatok kevésbé vagy egyáltalán nem befolyásolják a termelést, így azonos minőségű halhús előállítására van lehetőség. Magyarországon intenzív termelési kategória legfőképp az átfolyóvizes és a recirkulációs rendszerű medencés haltermelő rendszereket, továbbá a ketreces haltermelést takarja, de ebbe a kategóriába tartozik intenzitásánál fogva az átfolyóvizes rendszerű  föld- vagy  betonmedrű  tavakban  történő pisztrángtermelés  is.

Hazánkban intenzív rendszert 2019-ben 21 vállalkozás 23 telephelyen üzemeltetett különféle halfajok tartására. A precíziós rendszerekben termelt  hal  mennyisége 2019-ben 4740 tonna  volt, amely az előző évhez mérten 12 százalékos bővülést jelentett. A megtermelt étkezési hal mennyisége 3801 tonnát tett ki 2019-ben.

Az  étkezési  célra  szánt  hal  mennyisége  az  elmúlt néhány év során dinamikusan emelkedett (8. ábra), mi az  intenzív  rendszerekben  uralkodó  halfaj, az  afrikai harcsa termelésbővülésének az eredménye. Az afrikai harcsa termelése 93,7 százalékkal részesedett 2019-ben az intenzív termelésből. Ezen kívül még kisebb arányban van jelen a pisztráng termelése,  illetve  a  tokfélék  medencés  nevelése  és  egyébhalfajok termelése is a zárt rendszerekben.

További részletek itt.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.