2019.08.25., vasárnap , Lajos,Patrícia

Állattenyésztés

2019. május 02. csütörtök • 17:15

A sertéságazat szereplői a szállítási tilalmak enyhítését várják

A magyar sertéságazat versenyképességének javításával bővülhetnek a nemzetközi lehetőségek

A sertéságazat szereplői az afrikai sertéspestis (ASP) magyarországi megjelenése miatti szállítási tilalmak enyhítését várják, bizakodásra a Szingapúrral kötött regionalizációs megállapodás ad okot, amely szerint az ASP magyarországi vaddisznóállományban történő előfordulása esetén már nem az egész ország, hanem csak a kitöréssel érintett, illetve a korlátozás alatti területek kerülnek tiltólistára- közölte az MTI.


fotó: pixabay

A piac hasonló megállapodásokat vár más ázsiai országokkal is, példaként Kínát említették, ahol már komoly veszteségeket okozott a sertéspestis, így a korábbinál nagyobb importra szorul. Mindez pedig elősegítheti a Magyarország egész területére  kiterjedő tilalom módosítását.

Az elemzés szerint a szállítási tilalmak enyhítése fontos kérdés Magyarország számára, ugyanis az ország a tiltó és korlátozó intézkedések miatt elveszítette az exportpiacainak a 30 százalékát, főként az ázsiai országokat.

Ráadásul a Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy az Ázsiába szánt termékeket a cégek más csatornákon keresztül csak áron alul tudták értékesíteni.

A statisztikai adatok alapján az ország legfőbb exportpiacai

  • Románia
  • Ausztria
  • Szlovákia
  • és Hollandia voltak. 

Ugyanakkor megjegyezték, Magyarországra a legnagyobb állategészségügyi kockázatot a szomszédos Románia jelenti,
ahol a házi sertésekre is átterjedt a betegség.

Ez azonban lehetőség is a magyar vállalatok számára, így a magyar élősertés-export 73 százalékkal, a húsexport 14 százalékkal emelkedett Romániába az elmúlt időszakban. A forgalmazók mégsem maradéktalanul elégedettek, a fizetési fegyelem jóval lazább a román piacon, mint korábban Ázsiában.

Az elemzésben megállapították, hogy az egyre feszültebb piaci helyzetben a magyar sertéságazat versenyképességének javításával bővülhetnek a nemzetközi lehetőségek.

A helyzet megoldásához példaként

  • a magyar piac szervezettségének javítását
  • a gazdák közti jobb együttműködést
  • a termékstruktúra átalakítását
  • és a termelés optimalizálását említették. 

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.