Állattenyésztés
Gazdálkodás
A szarvasmarha ágazatban is megjelent a robotizáció
A szarvasmarha ágazat technológiai újdonságai, az automatizáció kihívásai álltak idén a kaposvári szarvasmarha-tenyésztési konferencia fókuszában. Kiemelt téma volt a tejtermelés mint a hazai állattenyésztés egyik legnagyobb gazdasági súlyú ágazata. Az élő munkaerőt egyre inkább felváltja a robotizáció, a precíziós technológiák a magyar üzemekben is megjelentek már.
A tartástechnológiai rendszerek fejlesztése is a robotizáció irányába mozdult el. Az állattenyésztők számára új kihívás, hogy a haszonállatokat adaptálni tudják az új technológiákhoz – hangzott el a Magyar gazda adásában, írja a hirado.hu.
Az automatizáció és a robotizáció egyaránt megjelenik egyre töpp marhatelepen – fotó: pixabay.com
„A szarvasmarha hosszú generációs intervallumú faj, tehát a tenyésztői döntés megszületésétől annak megvalósulásáig legalább 4-5 év telik el. A rohamosan fejlődő technológiai rendszerek (fejés, tartás) ennyi időt nem engednek meg nekünk, tenyésztőknek” – mondta Húth Balázs, a Kaposvári Egyetem egyetemi docense.
Fejőrobottal automatizálhatjuk a monoton fejést, ami nagy fizikai megterhelést jelent és szaktudást igényel. A fejőrobot a fejés valamennyi műveletét szigorúan rögzített protokoll szerint végzi emberi felügyelet és beavatkozás nélkül.
A fejőrobottal megvalósul a szarvasmarha-tenyésztők régi álma: a valódi, vakfejésmentes fejés, hiszen az automatika az adott tőgynegyed kifejését követően leveszi a fejőkelyhet, megszüntetve a vákuumterhelést – ismertette a folyamatot Húth Balázs.
A robotizált fejés igazodik a tejleadás élettani folyamataihoz, stresszmentes és önkéntes, tehát a tehén maga választja meg, hogy naponta hányszor keresi fel a fejőegységet.
„Ezekben a technológiai rendszerekben nem viselhetők el azok az állatok, amelyek agresszívek, a társaikat bántják, túlságosan dominánsak a rendszerben” – fogalmazott a tanszékvezető.
A genomvizsgálaté a jövő
A szakemberek szerint nemcsak a tartástechnológiát, hanem a tenyésztés technológiáját át kell gondolni. A precíziós állattenyésztés egyik kulcsa a genomvizsgálat.
„Egy humgenom projekt keretében bevezettük azt a vizsgálati módszert, amellyel akár már borjaknál meghatározhatjuk az adott egyed teljesítményét.
Szőrmintából készítjük el az egyed genomtérképét, és erre ajánlunk párosításokat” – mondta Bognár László, Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének ügyvezetője.
Azt hiszem, hogy ilyen kromoszóma szintű párosítással még soha nem találkozhattunk. Hatalmas eredményeket értünk el, az elmúlt húsz évben négy tonnával növeltük a fajlagos tejhozamot a teheneinknél. Az állományszintű szűrések naprakész információkat szolgáltatnak az állatokról – tette hozzá.
Egy első laktációját zárt tejelő tehén tenyészérték-megbízhatósága 45–50 százalék. Ha elvégezzük a genomvizsgálatát egy egyhetes üszőnek, már 70–80 százalékos megbízhatósággal tervezhetjük a jövőt.
Ebből már minden tenyésztő érti, hogy mekkora szerepe van a precíziós állattenyésztésben a genomvizsgálatnak – mondta Veres Zoltán, a Génbank-Semex Magyarország ügyvezető igazgatója.
A tenyésztésben egyre fontosabb szempont, hogy az állatok alkalmazkodni tudjanak az egyre szélsőségesebb időjárási körülményekhez, vagyis jó legyen a hőstressztűrő képességük. Ez az egyed immunállapotától függ – tette hozzá.
„Huszonkét éves kutatással jöttünk rá, és már mérni is tudjuk, hogy valóban örökíthető és örökölhető az egyed immunvédelme, ezáltal olyan tenyészbikákat tudunk adni a partnereinknek, amelyeknek sokkal jobb az immunrendszere. A következő generációknál ez jobb hőstressztűrő és szaporodásbiológiát jelent, valamint kevesebb állatorvosi ellátást is, mivel egészségesebbek az állatok” – mondta Veres Zoltán.
A magyar tejtermelésben egyértelműen a holstein-fríz fajta a domináns, a második helyen álló magyar tarka aránya jóval kisebb. Az utóbbi tenyésztői szerint azonban ez a fajta kiválóan alkalmazkodik az új technológiákhoz.
„Nagyon fontos, hogy ez a fajta tanulékony” – mondta Füller Imre, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója. Nyáron Dunaharasztiban tartottak szakmai napot, ahol az állatok gyorsan „megtanulták” az új technológiát.
Amíg általában a magyar tarkával kétszer, reggel és este fejnek, addig a a szakmai napon 2,8-as átlag jött ki a robotfejéssel. „A 120-as állományból egyetlen állat sem volt, amely nem engedte magát megfejetni a robottal” – tette hozzá.
A Kaposvári Egyetem tanüzemében mind a két fajtát tanulmányozzák a szakemberek. Egy tenyésztési programot is kidolgoztak, ami tovább segíthet az automatizáció kihívásaiban.
agrotrend.hu / hirado.hu