2021.08.01., vasárnap , Boglárka

Állattenyésztés

2015. október 26. hétfő • 08:49

A tojótyúkállomány csökken, a baromfihús-termelés nő

Bár a tojótyúkállomány enyhén csökkent az Európai Unióban, a baromfihús-termelés növekvő pályára állhat. Az export viszont sajnos nem növekszik, sőt: lanyhulásra lehet számítani.


fotó: 123rf

Az Európai Unióban a tojótyúkállomány 2015 októberében 341, novemberben 342 millió egyed lehet, ami 1,7, illetve 0,9 százalékkal kevesebb az előző év azonos havi adatánál a németországi tojás- és baromfipiaci információs szolgálat jelentése szerint. Különösen feltűnő Hollandia állományának alakulása, ahol 2015 utolsó negyedévére 36,4 milliós állománnyal számolnak, ami 6 százalékkal marad el az előző év azonos időszakáétól.

A marhahús-termeléshez hasonlóan a baromfihús-termelés is növekvő pályára állt: az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának októberben megjelent rövid távú projekciója szerint a világ baromfihús-termelése 87,9 millió tonnára (+1,6 százalék) emelkedhet az idén, a főbb baromfihúselőállító országokban (USA, Brazília, Kína, EU) várhatóan bővül a kibocsátás. A termelés növekedése ellenére a nemzetközi piacon a baromfihús-kereskedelem lanyhulására lehet számítani: a baromfihúsexport 2,3 százalékkal, a baromfihúsimport 2,9 százalékkal mérséklődhet az idén az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

 

agrotrend.hu / ezg-frischei.at /usda.mannlib.cornell.edu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.