2019.02.19., kedd , Aladár,Álmos

Állattenyésztés

2018. augusztus 08. szerda • 09:58

Afrikai sertéspestis: Be kell tartani a járványvédelmi előírásokat!

Ha nem, akkor a fertőzés át fog terjedni a házisertésekre.

Az elmúlt két hónapban több európai országban is rosszabbodott az afrikai sertéspestis (ASP) járványhelyzet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a leginkább érintett országokkal kapcsolatos aktuális információkat. Hazánkban a betegség házisertésekre történő átterjedésének megakadályozása érdekében kiemelten fontos, hogy az állattartók, vadászok betartsák a járványvédelmi előírásokat - olvasható a hivatal közleményében.


A járvány terjedésének megelőzéséért a lakosság is tehet - fotó: Pixabay

Csehországban jelenleg megnyugtató az ASP járványhelyzet. Idén eddig 28 vaddisznó esetet regisztráltak (a legutóbbit április végén), amelyek mindegyikét a korábban már korlátozás alá vont területen belül találták.

Európa több más országában azonban rosszabbodott az ASP járványhelyzet az elmúlt két hónapban.

Romániában a legsúlyosabb a helyzet, eddig mintegy 50.000 sertést kellett leölni. Az ország dél-keleti megyéiben (Konstanca, Tulcea, Ialomita, Braila, Galati), a Duna-deltában és környékén

összesen 80 településen több mint 500 háztáji, valamint 3 nagyüzemi állományt számoltak fel a szakemberek.

A magyar határhoz közeli Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben már 14 településen állapították meg az ASP jelenlétét, vaddisznókban és házisertésekben egyaránt.

Ezek közül az egyik kitörés kevesebb, mint 10 kilométerre volt Magyarországtól.

Ukrajnában egyaránt jelentettek kitöréseket a Duna-delta és Odessza környékén, a fehérorosz határ nyugati részén, valamint az ország középső területein.

Lengyelországban az elmúlt időszakban több mint 1.500 vaddisznó és 53 házi sertés esetében igazolták az ASP-t.

Immár az érintett területek mindegyikén (Varsó környéke, a Kalinyingrádi területtel szomszédos vidék, illetve az ország keleti határvidéke) növekvő számban fordulnak elő vaddisznó esetek és házisertés kitörések is. A múlt héten az eddig ASP-vel nem érintett vajdaságban, a Kárpátaljai (Podkarpackie) vajdaság területén is kimutatták a vírust.

A Balti államok közül Litvániában és Lettországban a vaddisznó esetek száma nőtt meg jelentősen (több mint 1.500).

Litvániában emellett a házisertés állományokban is folyamatosan terjed a vírus. A háztáji állományokon túl már egy 2.000 sertést tartó nagyüzemi gazdaságban is megállapították a betegséget. Észtországban idén "csak" 200 vaddisznóban igazolták az ASP jelenlétét.

Magyarországon eddig csak vaddisznóknál igazolta az ASP jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

A háztáji állomány védelme érdekében kiemelten fontos, hogy az állattartók betartsák a járványvédelmi előírásokat. Meg kell akadályozni, hogy a házi sertések vaddisznóval érintkezzenek. A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal ("moslékkal") tilos takarmányozni!

Fontos, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot!

A járvány terjedésének megelőzéséért a lakosság is tehet. Esetükben a legfontosabb szabály, hogy utazásaik alkalmával ne hozzanak magukkal sertéshúst és abból készült termékeket azokból az ún. harmadik országokból, valamint EU-s területekről, ahol a betegség előfordul.

A fertőzésről további információt a Nébih oldalán találhatnak.

agrotrend.hu / Nébih

Fókuszban
Kell egyáltalán a világnak a magyar áru?

Kell egyáltalán a világnak a magyar áru?

Melyek a hazai gyümölcstermesztés nagy kihívásai

Randiapp teheneknek - így még nem találtak párra az állatok

Randiapp teheneknek - így még nem találtak párra az állatok

Az Egyesült Királyságban már nem csak az embereknek van társkereső ...

Egy ismert gép új köntösben: itt az új Hardi NAVIGATOR classic

Egy ismert gép új köntösben: itt az új Hardi NAVIGATOR classic

Európa több országában, így Magyarországon is a

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.