2020.10.30., péntek , Alfonz

Állattenyésztés

2018. július 19. csütörtök • 16:59

Agrárminisztérium: szoros marad a méhészekkel való együttműködés

A magyar méz fogyasztásának növelése és a méhészeti képzések fejlesztése is szerepel a jövőbeni célok között.

A méhészeti ágazattal kapcsolatos legfontosabb szakmai kérdésekről egyeztetett az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezetőségével Nagy István agrárminiszter az egyesületnél tett látogatása során - írja közleményében az Agrárminisztérium.


Jelenleg a hazai méztermelés a harmadik legnagyobb az Európai Unióban - fotó: Pixabay

Nagy István a találkozón hangsúlyozta, a kormány továbbra is szoros együttműködésben kíván dolgozni a méhészekkel. A megbeszélésen a méhegészségügyi hálózat megerősítése, a magyar méz hazai fogyasztásának és exportjának növelése, valamint a méhészeti képzés fejlesztése is szóba került.

Az ágazat további fejlesztése érdekében az agrártárca és a méhészek egyesülete egy stratégiai keretmegállapodást kötött nemrégiben.

Az együttműködésről szóló dokumentumban többek között az szerepel, hogyan juttassák érvényre a magyar méhészek érdekeit itthon és külföldön, illetve miként osszák fel a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból jutó forrásokat.

A méhészeti ágazat a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretében

2010-től közel 10 milliárd forint - 50-50 százalékban hazai költségvetési forrású, illetve uniós finanszírozású - támogatásban részesült,

ami segítette a technológiai megújulást, a méhegészségügyi védekezések, eljárások fejlődését, a méhészeti kutatásokat és a méhészek szakmai továbbfejlődését.

Magyarországon több mint 20 ezer méhész tevékenykedik, továbbá több mint 1,2 millió a méhcsaládok száma.

agrotrend.hu / AM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.