2020.10.25., vasárnap , Blanka, Bianka

Állattenyésztés

2017. április 12. szerda • 16:27

Aktívak a törpeszúnyogok, támadhat a veszélyes vírus

A törpeszúnyogok megjelenésével a kéknyelv-betegség ismételt előfordulása és további terjedése várható. Megelőzésképpen önkéntes alapon az állattartók is vakcináztathatják állataikat.

A rovartani vizsgálatok eredményei alapján véget Magyarországon a kéknyelv-betegség szempontjából a vektormentes időszak. A törpeszúnyogok megjelenése miatt továbbra is érvényes az országos főállatorvos kéknyelv-betegség elleni vakcinázásra vonatkozó határozata. 

A tünetek a juhoknál súlyosabbak, a szarvasmarhák rendszerint kevésbé érzékenyek a betegségre – fotó: 123rf

A vakcinázási stratégia egy kötelező és egy önkéntes részből áll. Az esetleges új kitöréssel érintett állattartó gazdaságokban a hatóság – állami költségen – kötelező jelleggel vakcinázni fog minden betegségre fogékony egészséges egyedet. Emellett, mivel Magyarország teljes területe 2015 novemberétől egy egységes védőzónának minősül, megelőzésképpen önkéntes alapon az állattartók is vakcináztathatják állataikat.

A vektormentes időszak végével és a vakcinázás engedélyezésével az állatszállításra vonatkozó szabályok részben módosulnak.

1. Továbbtartásra Magyarországról az EU-mentes területeire, illetve megfigyelési körzeteibe, csak olyan kérődző szállítható, amely

  • kéknyelv-betegség elleni védőoltásban részesült, vagy
  • laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy már átvészelte a betegséget, vagy
  • szállítás előtt jóváhagyott vektormentes létesítményben tartózkodott.

2. Az azonnali vágásra történő szállítás, illetve azonos besorolású körzeten belüli szállítás esetén a feltételek változatlanok.
3. Harmadik országba irányuló szállításoknál továbbra is a fogadó ország követelményeinek megfelelően történhet a szállítás.

Az eddigi tapasztalatok alapján a vektormentes időszak újbóli kezdete 2017. negyedik negyedévében várható. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal továbbra is kéri a szarvasmarhát, juhot vagy kecskét tartó gazdákat, hogy a kéknyelv-betegség tüneteire fokozottan figyeljenek, és gyanú esetén haladéktalanul értesítsék állatorvosukat.

A kéknyelv-betegség törpeszúnyogok által terjesztett fertőző, de állatról állatra közvetlenül nem terjedő vírusos állatbetegség, amely a házi és vadon élő kérődző állatokat támadja meg. A betegség súlyossága eltérő a különböző fogékony fajok körében. A tünetek juhokban általában súlyosabbak, a szarvasmarhák rendszerint kevésbé érzékenyek a betegségre. A fertőzött állatoknál az elhullási arány viszonylag alacsony, de a betegség súlyos szövődményekkel járhat, így sokáig elhúzódhat.

A témával kapcsolatban további információk IDE kattintva érhetők el. 

agrotrend.hu / NÉBIH

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.