2020.05.30., szombat , Janka,Zsanett

Állattenyésztés

2019. április 04. csütörtök • 12:34

Állatkínzás: Három év börtönt kapott a sertéstenyésztő

Első alkalommal ítéltek el Németországban egy sertéstenyésztőt három év börtönbüntetésre állatkínzásért.

Julia Klöckner mezőgazdasági miniszter üdvözli a döntést. Minden olyan állattartó, aki nem bánik az állataival megfelelően, nemcsak az állatokat, hanem az egész szakmát is károsítja - mint arról a topagrar.de beszámolt.


Az állatvédelmi aktivisták történelminek nevezik az ítéletet - Fotó:Arden/Canva

Az állatkínzás miatt Ulm kerületi bírósága pénteken egy 56 éves merklingeni (Baden-Württemberg) sertéstenyésztőt három év börtönbüntetésre ítélt. Az ítélet szerint több száz sertés pusztult el az istállóban az áldatlan állapotok miatt, vagy a súlyos sérüléseik miatt tömegesen kellett leölni az állatokat.

Oliver Chama bíró „hízópokolról” beszélt. Először fordult elő a Német Szövetségi Köztársaság történetében, hogy valakit a hízóállattartásban történő állatkínzásért börtönbüntetésre ítéljenek.

2016-ban a Stern TV a "SOKO Tierschutz e.V." állatjóléti szövetséggel együttműködve nyilvánosságra hozta a dél-németországi sertésistállóban talált szörnyű állapotokat; az ügyészség a bejelentés alapján vizsgálatot kezdeményezett.

Az állatvédelmi aktivisták „történelmi” eseménynek nevezik a döntést

"Németországban először ítéltek börtönbüntetésre egy nagyüzemi állattartót állatkínzásért" - mondta a Soko állatvédelmi egyesület alapítója és elnöke, Friedrich Mülln a német sajtóügynökségnek.

Klöckner: Azokat, akik az állatokat kínozzák, megfosztják engedélyüktől

Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági miniszter megkönnyebbülten reagált az ítéletre.

"Állatjóléti törvényeink nem csak javaslatok, hanem feltétlenül betartandók. Aki úgy foglalkozik az állatokkal, mintha csak egy áru lenne, akik siralmas körülmények között hagyják őket elpusztulni, és az állatokat kínozzák, azoktól elveszik az állatok tartására vonatkozó engedélyt - közölte.

"Igaz, hogy az állatkínzókat büntetik. Minden olyan állattartó, aki nem megfelelően tartja az állatait, nemcsak az állatoknak okoz kárt, hanem az egész szakmának és azoknak a gazdának, akik példamutatóan viselkednek"- fejtette ki Klöckner.

Agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.