2022.12.07., szerda , Ambrus

Állattenyésztés

2022. november 23. szerda • 10:29

Ausztriában tilos a szarvasmarhák állandó lekötése

2024-től az osztrák AMA minőségjelzéssel ellátott tej és marhahús termékek nem érkezhetnek olyan gazdaságokból ahol az állatokat lekötéssel tartják. Az AMA-Marketing újabb lépést tett a szarvasmarha-tenyésztés és a szarvasmarha kötözési szabályozás szabványosítása terén: a Friss Hús Szakértői Bizottság döntött, hogy 2024. január 1-jével megszünteti a szarvasmarhák állandó lekötését az AMA fókaprogramjában.

Az új épületekben 2005 óta törvény tiltja a szarvasmarhák tartós lekötését, még akkor is, ha az évi 90 napnál rövidebb ideig tartó legeltetéssel vagy más mozgási lehetőséggel kombinálják. A korábban épített istállókban is csak 2030-ig engedélyezett. A kivétel azt feltételezi, hogy vannak olyan helyek, ahol a helyi vagy földrajzi adottságok miatt nem lehetséges a legeltetésre való átállás. Becslések szerint jelenleg 10-15 százalék, körülbelül 8500 gazdaság.

2024-től az AMA szigorítja a szabályokat

Az AMA-Marketing most újabb lépést tesz az állattenyésztés javítása és az állandó lekötés betiltása felé.  Az elmúlt néhány hónapban javaslatokat dolgoztak ki az iránymutatások megfelelő módosítására. A döntést október 18-án egyhangúlag hozta meg az illetékes szakbizottság. A cégeknek szóló konkrét információk előkészítés alatt állnak, és a következő hetekben adjuk meg. Ez azt jelenti, hogy 2024-től az AMA minőségi védjeggyel ellátott tej és marhahús termékek sem származhatnak többé állandó lekötéssel rendelkező gazdaságokból.

A legmagasabb szintű állatjóléti előírások

 Ausztria egyike azon országoknak, ahol a legmagasabb állatjóléti előírások érvényesülnek. A minőségi jel fejlesztésével kiterjeszti az AMA program úttörő szerepét és továbbfejlesztését. Ez a lépés azonban nem könnyű a helyi gazdáknak. Éppen ezért befektetési programot készítettek a cégek támogatására.

agrotrend.hu / MÁSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.