2020.02.24., hétfő , Szőkőnap

Állattenyésztés

2018. július 23. hétfő • 12:05

Az afrikai sertéspestis miatt változnak a tartási követelmények

A NÉBIH a szakmai szervezetekkel konzultálva megfogalmazta azokat a követelményeket, amelyeket a háztáji sertéstartóknak be kell tartaniuk az ASP-vel fertőzött vagy magas kockázatú területeken.

Az afrikai sertéspestis (ASP) hazai megjelenése fokozott éberséget követel a szakhatóságtól és a járványvédelmi előírások szigorú betartását a sertéstartóktól. Ennek fontos része a háztáji sertéstartás szabályainak megfogalmazása („Jó Sertéstartói Gyakorlat”) és ezek megismertetése a gazdákkal.

Gyökeres változások következnek be sertéstartásban és tenyésztésben - fotó: pixabay.com

Ezzel a céllal hívta egyeztetésre július 13-án a szaktárca a NÉBIH vezetésével a sertéstartókat képviselő szakmai szervezeteket. A megbeszélést követően az alábbi előírások betartásában és betartatásában egyeztek meg - írja az allattenyesztok.hu.

Nyomonkövetés, nyilvántartás: Minden választott sertést állami költségen, tartósan, egyedileg meg kell jelölni. Erről, továbbá az állategészségügyi kezelésekről, állatmozgásokról, szállításokról nyilvántartást kell vezetni, valamint azokról a személyekről, akik a sertésekkel érintkeznek vagy közelükben vannak.

Személyek mozgása: Csak az állatok tulajdonosa, gondozója járhat be rendszeresen az udvarba. Az állatok gondozására külön munkaruhát, és lábbelit kell használni. A sertések közelébe csak kéz és lábfertőtlenítőn keresztül szabad belépni. Idegenek csak nagyon indokolt esetben, egyszer használatos védőköpeny és védőlábbeli felvétele után mehetnek a sertések közelébe. Ezt dokumentálni kell.

Járműforgalom: Csak kerék- és járműfertőtlenítés után mehet be jármű a sertéstartó udvarrészbe.

Szabadtartás: Csak akkor lehetséges, ha a vadonélő állatoktól kétsoros vagy résmentes kerítéssel vanak a házisertések elválasztva .

Tartás, takarmányozás: Csak engedélyezett takarmány előállító keveréktakarmányát lehet etetni. Saját takarmány felhasználása csak az előírt várakozási idők betartásával és dokumentálásával. Moslék és zöld etetése tilos! Alom beszerzésének, betakarítás idejének, várakozási idő betartásának dokumentálása.

A NÉBIH igen komoly szankciókat szabott - fotó: pixabay.com

Trágyakezelés: A trágyatárolásra, trágyázásra használt eszközök, gépek szigorú mosása és fertőtlenítése.

Állatorvos alkalmazása: Minden sertéstartónak állategészségügyi-járványvédelmi ellátási szerződést kell kötnie egy szolgáltató állatorvossal.

Azon sertéstartóknak, akikről az állategészségügyi hatóság nem tud, 2 hét áll rendelkezésükre, hogy szankció nélkül (jegyzőnél, falugazdásznál, járási hivatalnál) bejelentsék tevékenységüket.

Az az állattartó, aki a követelményrendszer kézhezvételét követően 1 hónapon belül önként jelentkezik, hogy nem tudja betartani az előírásokat, nála állami kártalanítás mellett haladéktalanul fel kell számolni a sertésállományt. Ennek feltétele egy állattartói nyilatkozat, melyben az állattartó vállalja, hogy 3 évig nem fog sertést tartani. Az állatok értékén felül kompenzálni kell a sertéstartókat a tevékenységük befejezéséért is.

Azon sertéstartóknál, akik vállalták a minimum követelmények betartását, de a türelmi idő lejártát követően a hatóság az ellenőrzés  során hiányosságot talál, ott haladéktalanul állami kártalanítás nélkül kell az állományt felszámolni és a sertéstartást megtiltani.

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.