2021.12.04., szombat , Borbála, Barbara

Állattenyésztés

2021. szeptember 30. csütörtök • 13:47

Az állattenyésztők a föld és az állatok barátai

A MÁSZ kezdeményezésére az Országgyűlés szeptember 29-ét az Állattenyésztők Napjává nyilvánította, amit tegnap első alkalommal ünnepeltünk meg a Vajdahunyadvárban.

A hagyományokra alapozva minden évben ezen a napon szeretnénk az emberek figyelmét felhívni az állattenyésztők áldozatos munkájára, hogy a legújabb nemesítési, tartási, takarmányozási és trágyakezelési technológiák segítségével egyre kisebb környezetterheléssel és az állatok igényeihez jobban alkalmazkodó rendszerekben állítjuk elő a lakosság számára a mindennapi egészséges élelmiszereket. - írja facebook oldalán Dr. Wagenhoffer Zsombor.

Aki azt hiszi, hogy a hús-, tej-, és tojásfogasztás teljes elhagyásával megmentjük a Földet a klímakatasztrófától, az nemcsak nagyot téved, de az emberek egészséges életét is kockára teszi.

Az állattartást és termékelőállítást a globális felmelegedés egyik fő okozójának beállítani súlyos csúsztatás, hiszen ez az ágazat a globális üvegházhatású gázkibocsátásból mindössze 5-7 szálakban veszi ki részét és ennek alig fele köthető a kérődzők emésztése, valamint a trágyakezelés és kijuttatás során képződő metánhoz.

Mi állattenyésztők a természettel harmóniában szeretnénk dolgozni, annak törvényeit tisztelve és betartva, ahhoz alkalmazkodva, hiszen a szabadban tartott állataink élettere ott van, továbbá a gyepeken és a termőföldeken terem meg a szeretett állataink tápláléka.

Az új módszerek és technológiák óriási lehetőségeket adnak a kezünkben, azonban ezek megvásárlása sok pénzbe kerül, ami támogatások nélkül az aktuális piaci körülmények között kigazdálkodhatatlan.

Sokan nem tudják például, hogy a genomvizsgálatokra alapozott nemesítés, szelekció segítségével 10 év alatt, akár 25-30%-os genetikai előrehaladás érhető el, aminek segítségével kevesebb takarmánnyal, kisebb ÜHG kibocsátással lehet egységnyi terméket előállítani.

Ami pedig az intenzív, iparszerű állattartást illeti, ebbe az utcába bennünket a piaci viszonyok kényszerítettek, hiszen olcsón, nagy tömegben csak ilyen módon lehet előállítani az állati termékeket.

A fogyasztók – teljesen jogosan – egyre nagyobb elvásárokat támasztanak az élelmiszerekkel szemben, ugyanakkor ezeket drágábban lehet előállítani. A kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező, ám drágább élelmiszerekre, egyelőre nincs akkora kereslet, ami a kereskedelmi láncokat arra ösztönözze, hogy változtassanak árképzésükön és továbbra is a környezetre ártalmasabb, de olcsó tömegtermékekkel akciózva csábítják be a vevőket a boltjaikba.

A kereskedelem – lehet azért, mert nem lát ebben akkora üzleti hasznot – egyelőre nem tesz lépéseket, hogy a klímabarát élelmiszerekért megfizesse azt az árat, amiért a termelőnek már megéri azokat előállítani. A kör bezárult.

Ebből úgy lehetne kitörni, ha egy óriási kampányt indítunk erről a fogyasztók körében és ezzel párhuzamosan a kereskedelmet arra ösztönözzük, hogy tegyen lépéseket és hozza előnyösebb helyzetbe a klímabarát és a helyben előállított termékeket. Ehhez fel kell építeni az egészséges, klímabarát és helyben megtermelt magyar termékek brandjét.

agrotrend.hu / Dr. Wagenhoffer Zsombor

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.