2019.03.18., hétfő , Sándor,Ede

Állattenyésztés

2018. április 13. péntek • 08:26

Az első fekete mangalicákkal fesztiválozhat együtt Debrecenben

A már húsz éve kihaltnak nyilvánított állatfajtát sikerült újraalkotni. Ma kezdődik a kilencedik alkalommal megrendezett mangalica fesztivál Debrecen főterén, a Református Nagytemplom előtti Kossuth téren.

Tóth Péter, a szervező Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének (MOE) elnöke elmondta: egyesületük stabilan gazdálkodik, s tavaly megalakította nemzetközi divízióját is. Utóbbi azt jelenti, hogy elsősorban Kárpát-medencei gazdák, de japán, USA-beli, kanadai, svéd és portugál tenyésztők is csatlakoztak az egyesülethez.

fotó:MTI

Hazánkban mintegy 250 mangalica-tenyészet van, a regisztrált tenyészkocák száma pedig eléri a tízezret, A tenyésztők zöme családi gazdaság, átlagosan 40 kocát tartanak, de van mintegy 150 tenyésztő, aki 10-20 közötti kocaállománnyal kiegészítő tevékenységként foglalkozik az állattartással - ismertette Tóth Péter.

Hozzátette: mintegy ötvenre tehető a közepes, integrátori szerepet is betöltő farmergazdaságok száma, s 4-5 olyan nagyüzemi gazdaság van, ahol 300-600 közötti kocaszámmal főként exportra termelnek.

Tóth Péter elmondta azt is, hogy a hajdúnánási önkormányzat szerepvállalásával, a MOE és a Földművelésügyi Minisztérium segítségével, a Debreceni Egyetem mezőgazdasági és élelmiszeripari karának tudásbázisán elkezdődött a fekete mangalica fajta-rehabilitációs génmegőrzési program, aminek eredményeként a már húsz éve kihaltnak nyilvánított állatfajtát sikerült újraalkotni.

Ez egy hosszú távú fejlesztési program, de az első fekete mangalicákat - a szőke, a vörös és a fecskehasúak mellett - már megtekinthetik az érdeklődők a debreceni mangalica fesztivál élőállat-bemutatóján - fűzte hozzá a szakember.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere korábban a dehir.hu-nak hangsúlyozta, hogy a fekete mangalica megmentése a városban nemcsak gazdasági tényezők miatt fontos, de az értékmentés területén is kiemelt feladatuknak tekintik. A polgármester örömét fejezte ki, hogy az egyesület az elkövetkező időszakban megalakítja a tenyésztő klubot, melynek köszönhetően folyamatos lesz a szakmai együttműködés és a további lehetőségeket is sikerül kiaknázni.

A debreceni három napos fesztivál látogatói helyben sült egész malac és frissen sütött tepertő mellett frissen készült mangalica ételek közül is válogathatnak. A klasszikus - hurka, kolbász, tarja, hagymásvér - ételek mellett mangalica street food azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható mangalica menü is készül péntektől vasárnapig a kilencedik mangalica fesztiválon.

agrotrend.hu / MTI

Fókuszban
Együtt a magyar agráriumért

Együtt a magyar agráriumért

Rendhagyó ünnepségen emlékeztek meg az 1848/49-es

Euralis a szója specialista

Euralis a szója specialista

2018-ban Magyarországon közel 60.000 hektáron

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Az Agrotrend Csoport idén 7 kategóriában keresi azokat a

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.