2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Állattenyésztés

2022. május 12. csütörtök • 09:47

Az ENAR adatszolgáltatás ellenőrzését érintő változásokról!

Az állatlétszám alapú támogatások kifizetésének alapját biztosító nyilvántartások kiemelt jelentőséggel bírnak a támogatások odaítélésében. Az Európai Bizottság kiemelten felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy a benyújtott támogatási kérelmek ellenőrzések során a nyilvántartásokra vonatkozó szabályok betartását szigorúan ellenőrizni szükséges, mely egyben azt is jelenti, hogy a Kincstár nem csupán a bejelentés tényét, hanem annak határidőben történő megtételét is ellenőrizni fogja, melyet a vonatkozó uniós szabályozás is egyértelműen alátámaszt.

A 2021-es kérelmezési év során még megszemélyesített adatok nem álltak rendelkezésre, ezért a termelők illetve a kérelem beadásban részt vevők felelőssége különösen nagy. A Kincstár honlapján található egy rövid tájékoztató anyagot, melyben a minden releváns határidő feltűntetésre került, illetve pár példa is, mely segíthet a kérelmezett egyedek megfelelőségének ellenőrzésében. Az anyag a szarvasmarhát érintő jogcímeknél megtalálható.

A kérelem benyújtásának határideje 2022.május 16. 

 Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár beadó felületén lehet benyújtani a  https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes oldalon. A május 16-ig benyújtott egységes kérelmet 2022. május 31 -ig, adatváltozás keretében lehet módosítani szankció mentesen, június 9-ig pedig szankció mellett lehet módosítani. Amennyiben valaki elfelejti május 16-ig benyújtani a kérelemét, úgy május 17. és június 9. között még van lehetőség a kérelem beküldésére, de ez már a támogatási összeg munkanaponként 1% késedelmi szankció alkalmazásával lehetséges. A már benyújtott támogatási kérelmek, 2022. május 16-a után csak szankció mellett módosíthatók! A 2022. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelem, érdemi vizsgálat nélkül visszaelutasításra kerül.

agrotrend.hu / MÁSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.