FÓKUSZBAN

A vízjogi engedélyeztetésről

A vízjogi engedélyeztetésről

Az öntözést segítő vízilétesítmények megvalósítása is ...

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

A növények tavaszi indító kezelései kulcsfontosságúak, mert ...

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Rendelje meg 2018. március 31-ig a PROFI Magazint egy évre, ...

Állattenyésztés

2017. augusztus 05., szombat • 13:12

Beszálltunk az iráni nemzeti pontytenyésztési programba

Hosszú előkészítés után ez év január 25-én került aláírásra a NAIK és az iráni IFSRI (Iranian Fisheries Scientific Research Institute) közötti együttműködési szerződés. A program keretében a NAIK HAKI arra vállalkozott, hogy az iráni partnerrel közösen kidolgozza az iráni nemzeti pontytenyésztési programot.

Az első kiutazásra július 3. és 19. között került sor. A NAIK HAKI képviseletében Dr. Jeney Zsigmond tudományos tanácsadó, illetve felkért szakértőként Prof. Bercsényi Miklós, a Pannon Egyetem tanára utazott Iránba. A program során meglátogatták a 3 „cél tartományt”: Kuzehsztánt, Guilant és Mazandaránt. Mindhárom tartomány saját kutatóintézettel bír, amelyeknek kísérleti telepei és halkeltetői is vannak.

Ezek jó állapotban lévő modern kísérleti üzemek. Felszereltségük alapvetően megfelel a tenyésztői munka elindításához. A kutatóintézetek élő kapcsolatrendszerrel rendelkeznek a tartományok pontytenyésztő gazdaságaival, vállalkozóival. A teljesítményvizsgálatokra „kiszemelt” gazdaságokban alapvetően adottak a feltételek arra, hogy a programban részt vegyenek.

Dr. Hassan Salehi, mezőgazdasági miniszter-helyettes fogadta a magyar delegációt.
A képen balról jobbra: Prof Pourkazemi (az IFSRI Igazgatója), Dr. Salehi, mezőgazdasági miniszter-helyettes, Dr. Abdolhay (a Shilat Akvakultúrafejlesztés Osztályának igazgatója), Dr. Shakouri (az Akvakultúra Osztály helyettes vezetője), Dr. Dadgar (IFSRI Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya), Dr. Jeney Zsigmond (NAIK HAKI), Prof. Bercsényi Miklós (Pannon Egyetem) és Dr. Matinfar (az IFSRI tudományos igazgató-helyettese)

Az iráni partner kérésére 3 napos oktatási programot tartottak a génmegőrzés, az élő halgénbankok, a széles értelemben vett tenyésztési program és a teljesítményvizsgálatok elméletéről és gyakorlatáról. A tanfolyamon, a tervezett 10-12 résztvevő helyett, folyamatosan 70-75-en vettek részt, kutatók, oktatók, vállalkozók egyaránt. Jó hangulatú, sok kérdéses, „vitatkozós” előadások voltak. A kurzus visszhangja jó volt.

Az együttműködési program komoly perspektívával rendelkezik. Egyfelől az intenzíven felfutatott pontytenyésztésnek (2003 és 2014 között megháromszorozódott a termelés) nagy szüksége van arra, hogy belépjen a képbe a tudományosan megalapozott genetikai és tenyésztési munka. Erre a magyar modell és annak tapasztalatai jól megfelelnek. Másfelől a mai napig éreztetik hatásukat a múlt század 80-as éveinek közepén, az iráni kollégák számára Magyarországon végrehajtott oktatási-képzési-kutatási programok. Visszatekintve elmondható, hogy nagyon jól hasznosultak az akkor átadott technológiák, tapasztalatok, tudás, stb. A „magyar technológia” jól hangzó „brand name” Iránban.

A NAIK delegációt fogadta Dr. Hassan Salehi, mezőgazdasági miniszter-helyettes is, aki támogatásáról biztosította a projektet. Aláhúzta, hogy az elkezdett tevékenységeket a vállalkozói szféra finanszírozza.

A projekt a már említett Ponty Tenyésztési Program tervezetének elkészítésével, majd annak iráni szakmai vitájával folytatódik. Szeptemberben az iráni akvakultúra ágazat meghatározó vezetői látogatnak Magyarországra, majd ezt követően 4 fiatal PhD-vel rendelkező iráni kutató fog dolgozni magyar laboratóriumokban.

agrotrend.hu / NAIK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.