2020.09.25., péntek , Eufrozina, Kende

Állattenyésztés

2018. október 03. szerda • 16:34

Borsod megyében is megjelent az afrikai sertéspestis

Egy kilőtt vaddisznóból mutatták ki a fertőzést.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma - közölte a hivatal.


A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van - fotó: Pixabay

Az állategészségügyi szakemberek - az országos főállatorvos utasítására - haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

A legfontosabb továbbra is a járvány házisertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása, amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása.

Az ASP április végi, Heves megyei és májusi, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei megállapítása után a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község határában jelent meg a vírus.

A betegséget a korábban elrendelt állománygyérítés során kilőtt egészséges vaddisznóból mutatta ki október 2-án a Nébih laboratóriuma.

Az eddigi esetektől való viszonylag nagy távolság (több mint 70 km) és a rendelkezésre álló járványügyi adatok alapján a korábbi esetekhez nem kapcsolható az új megjelenés.

Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos - a korábbi esetekhez hasonlóan - minden szükséges intézkedést haladéktalanul elrendelt. Ezek közé tartozik többek között, hogy az Országos Járványvédelmi Központ kijelölte a fertőzött, valamint azon belül a különösen ellenőrzött területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató található a Nébih tematikus oldalán.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.