2019.12.16., hétfő , Etelka,Aletta

Állattenyésztés

2019. szeptember 10. kedd • 15:49

Eddig 5000 magyar házi sertést öltek le az ASP miatt

Az afrikai sertéspestis gyanúja miatt egész sertéstelepeket kellett leölni, a sertéstartók tájékoztatása azonban hiányos.

Hétfőn délután kaptunk választ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) arra a kérdésünkre, hogy eddig összesen mennyi házi sertést kellett leölni az afrikai sertéspestis miatt. Az már a hvg.hu korábban megjelent riportjából kiderült, hogy nem nagyon mérlegelnek a hatóságok, amennyiben a legcsekélyebb gyanúja is felmerül annak, hogy egy sertéstelepen megjelent a vírus, akkor azonnal elrendelik az állomány kiirtását írja a hvg.hu.

Hazánkban is megjelent a járvány, sok házi sertés áldozatává is vált - fotó: pixabay.com

Ahogy beszámoltunk róla, az érintettek nem rendelkeznek minden információval, a teljes körű tájékoztatás miatt pedig nagy a bizonytalanság és a hatóságokkal szembeni bizalmatlanság is.

Szakmai körökből úgy tudjuk, hogy a járványügyi helyzetben alkalmazható szabályok lehetőséget adnak arra, hogy a tájékoztatást korlátozzák, például nem kell közölniük a hatóságoknak, hogy milyen indokkal ölték le az állatokat, bár ezt a Nébih kérdésünkre cáfolta.

A pénteken elküldött kérdésünkre, hogy mennyi állatot kellett eddig leölniük, a Hivatal hétfőn küldte meg válaszát, amelyben közlik, hogy ötezer házi sertést kellett kiirtaniuk mostanáig.

agrotrend.hu / hvg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.