FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Állattenyésztés

2018. május 15., kedd • 09:52

Egyelőre még nem veszélyezteti a sertés ágazatot az embargó

Az igazi erőpróba akkor következik be, ha a vírus nyugat felé terjed, és eléri a nagy sertéshús-exportáló országokat, Németországot, Hollandiát, Dániát. Az ő távol-keleti piacról történő kitiltásuk egyenes következménye lehet, hogy felhalmozódó készleteikkel elöntik az európai pia­cokat, hat-tíz hónapra erősen lenyomva a hús árát.

A Magyar Hírlap cikkében összehasonlította a sertéspestis körül bontakozó jelenlegi helyzetet a baromfi-influenza okozta károkkal és megoldási lehetőségekkel.

Tresó István, a K & H Agrárfejlesztési Főosztály vezetője elmondta, a baromfiágazat túl van a krízisen, újból az egyik legintegráltabb és legeredményesebb ága az agráriumnak. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az influenza áldozata döntő mértékben a víziszárnyas ágazat volt, a tartási körülményekből fakadó sokkal nagyobb kitettség miatt. A hatóságok a telepek újraindításához szigorú feltételeket írtak elő. 


Heves megye érintett területén nyilvántartásba veszik és szigorúan ellenőrzik a házi sertéseket, az eddigiekben nem találtak a betegségre utaló tüneteket - fotó: agroinform.hu


A szakértő kifejtette:

a sertéságazatra vonatkozó embargó pillanatnyilag az export 20-22 százalékát érinti, s ez az összes termelés hat-nyolc százaléka, tehát nemzetgazdasági szinten számszakilag nincs nagy probléma. Ugyanakkor azokat a cégeket, ahol magas az árbevételen belül a távol-keleti – főként Japán – export, érzékenyen érintheti az embargó. 

Az igazi erőpróba akkor következik be, ha a vírus nyugat felé terjed, és eléri a nagy sertéshús-exportáló országokat, Németországot, Hollandiát, Dániát. Az ő távol-keleti piacról történő kitiltásuk egyenes következménye lehet, hogy felhalmozódó készleteikkel elöntik az európai pia­cokat, hat-tíz hónapra erősen lenyomva a hús árát.

A szakértő szerint a megoldás egyértelműen a fejlesztés, azok a beruházások, amelyek jelentősen javítják a hatékonyságot és magas szinten biztosítják az állategészségügyi feltételeket.

Megírtuk, a múlt hét elején Oroszország is ideiglenes embargót vezetett be a magyar élő sertésre és hústermékekre, Heves megyében pedig nőtt azon állatok száma, amelyeknél kimutatták az afrikai sertéspestist. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) országos főállatorvosa ugyancsak a hét elején jelentette be, újabb fertőzött vaddisznót találtak Heves megyében, s április 21. óta összesen öt tetemnél mutattak ki afrikai sertéspestist. Bognár Lajos szerint

a betegség Heves megye M3-as autópályától északra eső területét érinti, ahol a Nébih minden kilőtt vaddisznót megvizsgál, ezzel próbálva megakadályozni a vírus terjedését.

Az adott területen nyilvántartásba veszik és szigorúan ellenőrzik a házi sertéseket, az eddigiekben nem találtak a betegségre utaló tüneteket. Az egyik legnagyobb kockázat ugyanakkor az lehet, ha – felelőtlen emberi magatartással – a fertőzött területről élelmiszer-hulladék kerül a házi sertések közelébe. Április végére egyébként a Heves megyében elhullott állat fertőzöttségének kimutatását köve­tően több ország is kitiltotta a magyar sertéshúst. 

A Nébih ezzel kapcsolatban akkor közölte, az Európai Unió arra törekszik, hogy csak a korlátozás alatti terület kerüljön tiltás alá. Ugyanakkor a hivatal később azt is közzétette, a fertőzött állat miatt Szerbia, Ukrajna, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúst és sertés eredetű termékeket.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.