2020.04.08., szerda , Dénes

Állattenyésztés

2015. szeptember 04. péntek • 09:40

Egyre jobban aggódik a sertéstartók érdekképviselete

A sertéshús magánraktározása nyilvánvalóan nem gyakorolta a kívánt hatást a sertésárakra. Ellenkezőleg. A sertéstartók érdekképviselete aggodalmát fejezte ki.

Sok mezőgazdasági termék ára mélyponton van, egyes telepek a megtérülés határán vagy már az alatt tevékenykednek. Szeptember 7-én rendkívüli mezőgazdasági tanácsülés lesz. Az Európai Unió mezőgazdasági biztosa Phil Hogan „néhány rövidtávú és strukturális intézkedést” ígér előzetesen.

A gyenge árak miatt a sertéspiac már régóta szenved. Februárban Franciaországban, Belgiumban és Dániában a magánraktározást követelték, hogy valamennyire ellensúlyozni tudják az alacsony sertéshús árakat. Hogan ezt kezdetben ellenezte, tavasszal azonban mégis engedett a tagállamok nyomásának.

A magánraktározás pénzbe kerül, de nem hoz sikert

Hogan akkoriban szívesebben vette volna, ha a termelők a kínálatot csökkentik, mivel a magánraktározás a túlkínálati nyomást csak elodázza néhány hónappal, de alapvetően nem oldja meg a problémát. 

Múlt héten, szerdán Hogan ismét a magánraktározásról nyilatkozott. A Németországi Sertéstartók Érdekképviseletének (ISN) adatai alapján az idei raktározás eddigi költségét 17 millió euró értékben számszerűsíti. A várt árnövekedés azonban nem következett be. A sertéshús esetében csökkent ugyan a kínálat, de egyben a kereslet is csökkent, így nem következett be áremelkedés.

Az ISN úgy látja, hogy a tavaszi előrejelzésük megvalósult. Már akkor „erősen ellenezték a magánraktározást”. Aztán bekövetkezett, ami várható volt. „ A szükséghelyzetben lévő sertéstartók helyett csupán a hűtőház üzemeltetők profitáltak a raktárkapacitásuk jobb kihasználásából. Jelenleg a tavasszal beraktározott mennyiségek ismét kikerülnek a raktárakból és plusz terhelést jelentenek a piacnak, ami nyomást gyakorol az árszintre.” fejtette ki kritikáját az ISN.

Nyílt levél: Kiegészítő értékesítési utak az export-visszatérítések helyett

Az ISN aggodalmát fejezi ki, „hogy a sertéstartók nehéz gazdasági helyzete a helytelen állami piaci beavatkozások miatt tovább fog romlani”. Az érdekképviselet ezért nyílt levélben fordult Christian Schmidthez, a német mezőgazdasági miniszterhez. 

„A német sertéstartók piaci helyzete most kétség kívül nagyon rossz. A jelenleg rendelkezésre álló javaslatok ugyanakkor kevésbé célravezetők”, írja az ISN. Az állattartási előírások EU szinten történő megszigorítására irányuló megfontolások, melyek a kínálatot csökkentik, kontraproduktívak.

Az ISN „az előírások német szabványok szerint végzett ellenőrzésekkel történő egységes megvalósítását” sürgeti. Nem fordulhat elő, hogy Németország alkalmazza a gyakorlatban az előírásokat, míg más országok ezt csak papíron teszik meg. Ilyesmit a német sertéstartóknak már a kocák csoportos tartásánál fájdalmasan át kellett élniük. A piaci beavatkozásokat, mint pl. az export-visszatérítések, a magánraktározás vagy hasonlók, az ISN elutasítja.

Ehelyett az ISN azt javasolja, hogy a német húságazat számára az export területén kiegészítő értékesítési utakat kell megnyitni. Itt elsősorban az állatorvosi tanúsítványokkal kapcsolatos megállapodások lezárásához szükséges tárgyalások meggyorsítására lenne sürgősen szükség. „Ha belegondolunk, hogy manapság egy sertésből akár 2.000 különféle árucikket is előállítanak, akkor világossá válik, hogy az exportnak milyen különleges jelentősége van. Elsősorban arról van szó, hogy a világszerte eltérő fogyasztói szokásoknak megfelelően minden egyes darabhoz megtalálható legyen a megfelelő értékesítési lehetőség. A sertés, mint haszonállat ésszerű és teljes egészében történő hasznosítása a fenntarthatóság értelmében elsősorban gazdaságilag és etikailag elengedhetetlen”, nyilatkozta az ISN.

agrarheute.com

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.