2023.06.01., csütörtök , Tünde

Állattenyésztés

2019. március 14. csütörtök • 11:46

Egyre kevesebb a veszett állat

Hamarosan megkezdődik a rókák veszettség elleni immunizálási kampánya.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) segítségét is kérte a március végén kezdődő, rókák veszettség elleni immunizálási kampányáról szóló felhívása közzétételében - olvasható a kamara oldalán.


Fotó: NAK

A rókák 2019. évi tavaszi, veszettség elleni országos immunizálási kampánya a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet alapján történik majd 2019. március 30. és április 14. között. A NÉBIH a fentebbi térkép szerint

  • Somogy,
  • Baranya,
  • Tolna,
  • Bács-Kiskun,
  • Csongrád,
  • Békés,
  • Hajdú-Bihar,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén

megyék területén szervezi meg a védekezést a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonságért felelős főosztályainak bevonásával.

Annak érdekében, hogy a lakosságot és a gazdálkodókat minél rövidebb ideig zavarják, gyors és hatékony intézkedést terveztek a hatóságok.

A csalétkek kihelyezése kisrepülőgépes kiszórással történik. Abban az esetben, ha a vakcina kijuttatását végző személyzet a repülőgépről észleli bármilyen tevékenységet végző, a szabadban mozgó emberek jelenlétét, szünetelteti a csali kiszórását.

Az alábbi táblázat tartalmazza az egyes megyékben tervezett vakcinázási időpontokat, melyekben szélsőséges időjárási körülmények esetén előfordulhat eltérés, de erről értesítést tesz közzé a hatóság.


Ábra: NAK

A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet 8. § (5) bekezdése szerint az illetékes járási főállatorvos 21 napos ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni annak érdekében, hogy a kijuttatott, vakcinát tartalmazó csalétkeket a vörös rókák helyett ne a háziállatok vegyék fel. A NÉBIH elnöke által adott tájékoztatás szerint

a vakcinázott területeken piros színű plakátok hívják fel a lakosság figyelmét az immunizációs kampányra, figyelmeztetve arra, hogy mindenki tartsa távol magát és háziállatait a megtalált csalétkektől.

A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina az ember szájába, orrába vagy megsértett bőrére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és bő vízzel.

2013 során Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében 24, 2014-ben 23 esetben állapított meg veszettséget a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága.

2015-ben mindössze egy esetben, denevérben állapítottak meg veszettséget. 2016. februárjában egy Szerencsről, 2017. március 3-án pedig egy ugyanarról a környékről, Bekecsről származó rókamintában mutatta ki veszettség vírusát a NÉBIH. 2018-ban és 2019-ben mindezidáig nem állapítottak meg veszettséget Magyarországon.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.