2021.04.21., szerda , Konrád

Állattenyésztés

2020. december 21. hétfő • 16:39

Elégetik a koronavírus miatt elásott nyérceket Dániában

A dán parlament vasárnap megszavazta négymillió koronavírus miatt eltemetett nyérc kiásását és elégetését, hogy megakadályozzák a környezetszennyezést. Erre azonban csak 2021 májusában kerül majd sor, szakértők szerint addigra ugyanis az állattetemek már nem fognak fertőzni.

A dániai nyércekben a koronavírus egy mutációját fedezték fel, amely legalább 373 emberre átterjedt - írja a Magyar Nemzet. A The Guardian beszámolója szerint a Statens Serum Institut nevű dán egészségügyi intézet kutatása ráadásul kimutatta, hogy az állatok által terjesztett változattal szemben a koronavírus elleni vakcinák valószínűleg kevésbé lesznek hatékonyak.

A dán kormány ezért még az előző hónapban elrendelte mintegy 15 millió nyérc elpusztítását, romba döntve ezzel az Európai Unió legnagyobb szőrmeiparát és egyben a világ elsődleges nercprém-exportőrét.

Fotó: MTI

Az intézkedések hallatára több ország is bejelentette, hogy fokozatosan betiltja a prémtenyésztést: Franciaország és Lengyelország 2025-re, Hollandia pedig 2021-re tűzte ki ennek határidejét.

– A képzett nyérctenyészeink mindkét generációjának, apának és fiúnak kell szembenéznie azzal, hogy egy nagyon rövid időn belül az életük munkája veszett el – mondta el Mette Frederiksen dán miniszterelnök egy korábbi nyércfarmon tett látogatása során.

Az állatok leölésére utasító Mogens Jensen dán élelmiszerügyi és mezőgazdaságért felelős miniszter még novemberben lemondott, miután a kormány elismerte, hogy nem volt jogalap a farmokon tenyésztett nyércek tömeges elpusztítására. – Sietségünk ellenére is tisztában kellett volna lennünk azzal, hogy nem álltak rendelkezésünkre megfelelő jogszabályok, amiért bocsánatot kérünk – nyilatkozta az ügyben Frederiksen.

A sietve meghozott intézkedések következtében az ország nyugati részén található katonai övezetben négymillió nyércet ástak el, amelyek a bomlási folyamatuk közben keletkezett gázok miatt nem sokkal később felbukkantak a földfelszínen. A lakosok ezután attól kezdtek félni, hogy a döglött állatok megfertőzik a temetkezési helyekhez közel eső fürdőtavat és a szintén közeli ivóvízforrást.

Az élelmiszerügyi és mezőgazdasági minisztérium vasárnap számolt be róla, hogy a kormány megszerezte a parlament támogatását az állatok kiásását illetően. – Amikor a nyérctetemek már nem fertőzésveszélyesek, elszállítják őket egy égetőműbe, ahol ipari hulladékként megsemmisülnek – áll a vasárnap kiadott nyilatkozatban.

A koronavírus nyércekben kimutatott mutációja azóta már más országokban is megjelent, többek között svédországi, hollandiai, dániai, franciaországi és görögországi nyérctelepeken. Legutóbb pedig Litvániában azonosították a vírust 169 váratlanul elhullott állatban egy farmon, ahol összesen hatvanezer nyércet tartanak.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.