2022.06.28., kedd , Levente, Irén

Állattenyésztés

2022. június 22. szerda • 13:57

Előre menekülnek a hazai sertéstenyésztők

A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete 2022. május 17-én tartotta tisztújító közgyűlését, melyet Kiss György elnök nyitott meg. Úgy értékelte a jelenlegi hektikus helyzetet – vázolva a várható nemzetközi és hazai eseményeket –, hogy páratlan nehézségekkel kell szembenézzünk, de minden rossznak vége van egyszer, és minden erőnkkel a jövőre kell koncentrálnunk, össze kell fognunk, és kiutat kell találnunk.

Eicher József ügyvezető igazgató beszámolójában ismertette, hogy az FSE 92 tagjánál a szakmai tevékenységeket a tenyésztési program előírásai, a szakmai munkaprogram, az elnökségi határozatok és a szakbizottsági javaslatok határozták meg. A fajták szelekciója kapcsán 9867 üzemi saját és 426 központi ivadékvizsgálatot végeztek - írja honlaján a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

A központi vizsgálatok zökkenőmentesen történtek annak ellenére, hogy a herceghalomi vizsgálóállomás 2021. februártól a Magyar Agrár- és Élett udományi Egyetem kezelésébe került. Folytatódott a genetikai fejlesztés a nagyfehér, lapály és duroc fajtáknál, melynek érdekében a nemzetközileg is szűkülő vonalakból, Németországból és Ausztriából hoztak be kan és kocasüldőket, melyek hét nagyfehér, három lapály és egy duroc tenyészetbe kerültek.

Annak érdekében, hogy a termelők minél jobb tenyészállatokhoz juthassanak, a tenyészállat-értékesítési szabályzat minimum paramétereit 2021 júliusától felemelték.

Az Egyesület változatlanul tagjai rendelkezésére áll a tenyészetek munkáját segítő olyan szolgáltatásokkal, mint a csúcskanok spermájának terítése, a klímaállapot mérése, valamint a toxin- és takarmányvizsgálatok elvégzése. Így 2021-ben is változatlanul folyta nagy genetikai értékű, javító hatású tenyészkanok spermájának terítése, melynek költségét, beleértve a szállítást is, az Egyesület magára vállalta tagjai számára. Az állatjóléti rendelet által előírt megfelelő mikroklíma paraméterek, így a szén-dioxid- és az ammóniakoncentráció,, illetve a fény erő, hőmérséklet, páratartalom, valamint légsebesség optimális szintű értékeinek biztosítása érdekében az Egyesület klímaállapot-méréssel nyújt segítséget tenyészetei számára. A tenyészállat-neveléshez szükséges kiváló minőségű takarmány biztosításához az Egyesület igény szerint méréseket végez tagjai számára a szemes terményekben, illetve a kész takarmányokban lévő gombák és azok toxinjainak kiszűrésére, valamint takarmánykomponensek és tápok beltartalmi paramétereinek vizsgálatával és a receptúra optimalizálásával is segíti a tenyésztők munkáját. A szolgáltatások ingyenesen állnak a tagok rendelkezésére.

Bár szakmai rendezvényeket 2021. évben a koronavírus-járvány nem tett lehetővé, ott ahol lehetett , az egyesület képviseltette magát. A hódmezővásárhelyi Alföldi Állatt enyésztési Napokon tenyészállatokkal és standdal vett részt, és nagy érdeklődést kiváltó bírálatot, fajtabemutatót és show-árverést tartott. A kaposvári KÁN-kiállításon csak standdal lehetett részt venni, mivel az ASP korlátozások miatt sertést nem lehetett beszállítani, és hasonló volt a budapesti OMÉK-on való részvétel, ahol szintén csak standdal lehetett részt venni, mivel itt semmilyen állatfaj bemutatására nem volt lehetőség, csak szóban és reklámanyagokon keresztül lehetett népszerűsíteni a fajtatiszta fajtákat.

agrotrend.hu / MÁSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.