2020.02.28., péntek , Ákos,Bátor

Állattenyésztés

2019. augusztus 26. hétfő • 10:39

Emelkedik a sertés ára

A sertéshús kiskereskedelmi árának emelkedését újabb 5-8 százalékra prognosztizálják az elemzők. Az afrikai sertéspestis kínai terjeszkedése tehet mindenről

Sertéshúst ilyen drágán még sose vásárolt külföldről a hazai húsipar, az import kilónkénti ára közelít a 600 forinthoz. Egy év alatt majdnem 30 százalékos volt a drágulás, és a trend az afrikai sertéspestis miatt valószínűleg folytatódik a következő hónapokban is. A sertéshús kiskereskedelmi ára várhatóan újabb 5-8 százalékkal fog emelkedni, amiben a gyenge forint is közrejátszik – prognosztizálta a 24.hu-nak Raskó György közgazdász-agrárvállalkozó.

A sertéspestis fertőzése miatt az egekbe szökött az élősertés ára - fotó: pixabay.com

A sertéshús árának emelkedése elsősorban a Kínában elhatalmasodott afrikai sertéspestissel magyarázható. Becslések szerint Kínában a sertéshús-előállítás 30-40 százaléka tűnhet el egy éven belül – ezt pedig már Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke, a NAK alelnöke mondta a lapnak.

De a sertéshús-prognózis legijesztőbb adata ez: „világszinten 15-20 százalékkal kevesebb sertéshúst állítanak elő egy éven belül, mint korábban."

Éder szerint az afrikai sertéspestis kínai terjeszkedése - amely a piaci vihart okozza - és az azzal járó jelentős sertéshiány jó darabig eltarthat. Hosszabb távon, akár évekig a jelenlegihez közeli vagy még magasabb élősertésárakra kell berendezkedniük a feldolgozóknak.

agrotrend.hu / 24.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.